Dešťovou vodu můžete jímat i do septiku. Jen je potřeba ho dobře vypláchnout a vydezinfikovat

5. leden 2023

Paní Eva má po zhotovení kanalizace senkrovnu, kterou chtějí používat jako nádrž na vodu na zalévání. Několikrát ji vypláchli, do WC použili dezinfekci, ale pořád si není jistá, jak neutralizovat chemii v této jímce, aby voda byla nezávadná na zalévání. Co na to odborník?

„Nejdříve musíte zjistit technický stav septiku. Pořádně vyčistit, vydezinfikovat, opravit, a pak udělat povrchovou úpravu,“ radí Martin Zikula z firmy v Plzni na Lochotíně, která se zabývá realizací, výrobou bazénů a bazénových prvků včetně této činnosti. „Nejdříve musíte zbavit všechny stěny veškerých nečistot. Můžete použít pořádný kartáč, ale nejvhodnější je tlakové omytí wapkou. Zajistěte si také kvalitní odvětrání, abyste se nepřiotrávili plyny, které v septiku mohou vznikat.“

Po důkladném omytí a oschnutí přejděte k sanitaci. „Dříve se používaly chlornany, ale spíše bych se domluvil se specialisty na dezinfekci v odborných prodejnách. Aby byl přípravek účinný a aby při jeho aplikaci nedošlo k poškození zdraví,“ doporučuje odborník.

Po dezinfekci septiku máte několik možností. Můžete použít polyuretanový lak nebo nátěr, který odstraní vzniklé netěsnosti v septiku během používání. Pokud jsou netěsnosti velké, můžete septik vyložit speciální folií nebo plastem. Při montáži folie se na stěny šroubují lišty potažené folií a k lištám se potom folie přivaří. Plast se připevňuje většinou na šrouby do hmoždinek, kde už není hladina vody nad starým odtokem.

Někteří obyvatelé zachycují dešťovou vodu do barelů

Vícekomorové septiky

Septiky mohou být i vícekomorové. V tomto případě se použije pouze část septiku, do které se dostanete. Sice zmenšíte objem vody, kterou můžete využít, ale pořád máte možnost sběru užitkové vody.

U rodinných domků se podle velikosti a počtů případných členů domácnosti dělaly septiky od obsahu 3 m³ až po 12 m³. V dnešní době, kdy je voda drahá a mnohdy je jí i nedostatek, je to vhodný rezervoár dešťové vody, kterou můžete použít nejenom k zalévání zahrady.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio