Déšť zvedá hladiny řek. Na Smědé meteorologové očekávají i třetí povodňový stupeň

14. červenec 2016

Noční déšť zvedá hladiny řek. Prvního povodňového stupně ráno dočasně dosáhla Blanice na Blanickém mlýně u jihočeských Volar v okrese Prachatice. Meteorologové upozornili, že pršet má i během dne a voda bude stoupat na dalších místech republiky. Varování před velmi vydatnými dešti platí pro devět krajů.

„Na tocích, které odvodňují zejména Český les, Šumavu, Novohradské hory a Brdy, kde je po předchozích srážkách vyšší nasycenost území, očekáváme dosažení prvního stupně povodňové aktivity,“ řekla meteoroložka Michaela Valachová.

„Na tocích v povodí Lužické Nisy, horní Jizery a na Kamenici očekáváme dosažení i druhých stupňů,“ dodala.

Na řece Smědá může hladina krátkodobě překročit třetí, tedy nejvyšší stupeň. Ojediněle se hladiny řek podle Českého hydrometeorologického ústavu zvednou i na malých a středních tocích v ostatních povodích, které budou zasaženy intenzivními srážkami.

ČHMÚ vydal výstrahu

Ústav ve výstraze uvedl, že řeky budou kulminovat většinou ve čtvrtek večer, některé až v noci a během pátku. Srážky mají během večera postupně slábnout.

Pršet bude zejména na horách na severu a severozápadě země, kde za 12 hodin může spadnout 35 milimetrů srážek na metr čtvereční. „Na návětří Krušných, Jizerských hor a Krkonoš můžou ojediněle dosahovat úhrny i přes 50 milimetrů za 12 hodin," uvádí výstraha.

Varování před silnými dešti platí pro všechny české kraje s výjimkou Prahy. Pro Moravu výstraha není vydaná pro Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

„Výstrahu jsme vydali hlavně s ohledem na to, že je rekreační sezona a hodně lidí se pohybuje kolem řek – vodáci, v kempech. Pro ně situace může být potenciálně nebezpečná, že by ale vznikly škody vlivem rozsáhlých záplav, to nečekáme,“ upřesnil Tomáš Vlasák z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích.

Chladný a vlhký vzduch do Česka proudí od severozápadu. V Sasku nikde zvýšené hladiny nejsou, v Bavorsku ale platí na dvou místech první povodňový stupeň.

Výstraha před povodněmi
autor: nah | zdroj: ČTK
Spustit audio