Déšť znovu rozvodnil některé toky, velké škody ale hlášeny nejsou

25. červen 2013

Silný déšť v Česku znovu rozvodnil řeky. Třetí povodňový stupeň platil na řece Smědá ve Frýdlantském výběžku na Liberecku, Novohradce v Pardubickém kraji, Doubravě na Vysočině či Sázavě v Havlíčkově Brodě. Meteorologové varovali před povodněmi v 8 krajích republiky - v Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Jihomoravském, Jihočeském, Středočeském a kraji Vysočina.

„Ještě v noci na středu a během středečního dopoledne by mělo výrazněji pršet v Krušných horách, ve východních Čechách, na východě Středočeského kraje a na Českomoravské vrchovině. Výraznější déšť není vyloučen ani v Jeseníkách.“

„Největší srážky ale očekáváme na návětří Jizerských hor a Krkonoš, kde by mělo pršet ještě v první polovině středy. Srážkové úhrny by tam měly dosáhnout 50 až 80 milimetrů za 24 hodin. Toky v těchto oblastech proto budou nadále stoupat, a to hlavně toky odvodňující Jizerské hory a Krkonoše,“ řekla v podvečer Českému rozhlasu meteoroložka Marie Odstrčilová.

V pohotovosti jsou i geologové, protože hrozí, že kvůli rozmočené půdě budou padat stromy. Ústřední povodňová komise na to upozornila především pořadatele letních táborů a akcí pro děti. Vládě pak doporučila, aby prodloužila povolání vojáků k záchranným pracím o dva týdny.


V Ronově nad Sázavou na Vysočině hasiči zachraňovali před velkou vodou vzácný historický most. V dřevěné konstrukci nově vyzděné klenby se zachytávaly silné větve a hrozilo její poškození. Speciálně vyškolení lezci proto bednění odstraňovali motorovou pilou, aby se tlak vody uvolnil.

V Libereckém kraji do rána napršelo až 60 milimetrů srážek, a tak se už od dopoledních hodin zvedaly hladiny řek. Jako první vystoupala na první stupeň povodňové aktivity řeka Smědá v Bílém Potoce na Frýdlantsku. Řeka stoupala během dopoledne i v Raspenavě na Liberecku. Tam už při první povodni začátkem června podemlela břehy a dnes odnášela další zeminu. Na některých místech tak vymlela i dva metry břehu.

Čtěte také

V průběhu dopoledne Smědá stoupla během hodiny na třetí povodňový stupeň, tedy o více než metr, v osadě Předlánce. Hasiči odčerpávali vodu a stavěli protipovodňové mobilní hráze nejen v Předláncích, ale také v Minkovicích nebo ve Vísce. Řeka se přesto vylila z koryta a zaplavila zahrady, garáže, sklepy i silnice ve Višňové.

Až do konce června je možné přispívat lidem, které postihly letošní povodně. A to prostřednictvím sbírky Českého rozhlasu ‘Pomáhejte s námi‘.
Číslo konta je 888444666/0300. Přispět můžete také zasláním DMS ve tvaru DMS ROZHLAS na telefonní číslo 87 777.

Kromě řek se rozvodnily i menší toky. V Pardubickém kraji je jedním z nich potok v Dolních Ředicích. Na několika místech se dopoledne vylil z koryta a lidem zaplavil sklepy a zahrady. Hasiči museli odčerpávat vodu i z bioplynové stanice v Dřítči.

Silný déšť dělá problémy i železničářům. Nejspíš kvůli podemletí na několika místech podél trati popadaly stromy. Šlo například o úseky Čerčany - Světlá nad Sázavou, Horní Cerekev - Dobrá Voda u Pelhřimova a Mladá Boleslav - Debř.

Aktuální povodňová situace v ČR k 25.6.13 17:30

Čtěte také

autoři: mkp , Zuzana Kopuletá , jšo , mta , ber , ba
Spustit audio