Den a noc na Jizerce s astronomy

Na astronomy si mohli v sobotu přes den i v noci zahrát návštěvníci Jizerských hor.

Skuteční astronomové jim přivezli do osady Jizerka několik dalekohledů, kterými mohli pozorovat Slunce, Měsíc, planety i velmi vzdálené galaxie. I když akci Den a noc na Jizerce nepřálo počasí, byl o ni velký zájem.

Když pršelo, zájemci si mohli poslechnout zajímavé přednášky. Renatu Svátkovou zaujalo povídání o tom, jak pozorovali nebe lidé v dávné minulosti. Když déšť ustal a objevilo se Slunce, astronomové ukazovali lidem v dalekohledu sluneční protuberance, na 3D tiskárně jim vyrobili měsíční krátery, mohli si vyzkoušet dalekohledy k pozorování galaxií, hvězdokup a mlhovin.

Na večerní nahlížení do hloubek vesmíru na vzdálenost miliónů světelných let mají astronomové mohutnější zrcadlové dalekohledy. Třeba Aleš Majer z turnovské hvězdárny rád ukazuje vzdálené galaxie a hvězdokupy.

Díky tomu, že čeští a polští astronomové před deseti lety vyhlásili na Jizerce chráněnou oblast tmavé oblohy, je v Jizerských horách vidět stokrát víc hvězd než ve městech. A tmu se tam díky absenci veřejného osvětlení zatím udržovat daří, rád konstatuje astronom Pavel Suchan, který se těšil na noční pozorování kometárního meteorického roje Perseidy.

Den a noc na Jizerce
zdroj: Ivana Bernáthová
Spustit audio

Související