Demolice na stadionu v Bedřichově: Na místě vznikne třeba plocha pro výuku lyžování

23. září 2016

Na stadionu v Bedřichově v Jizerských horách začalo bourání takzvaných Jabkenic. Jedinou zděnou budovu na stadionu, který slouží jako letní i zimní, rozbořila a rozebrala těžká technika. Jde o první krok, který by měl předznamenat dlouho slibované změny v Bedřichově. V letošním roce se plánuje větší prostor pro běžkaře a sáňkaře, v další sezoně by pak měla navázat výstavba nové budovy s moderním zázemím pro rekreační lyžaře a další turisty.

Budova takzvaných Jabkenic, která stála přímo na stadionu v Bedřichově doslova mizí před očima. Těžká technika budovu zdemolovala, bagry dávají na lopatách na velkou hromadu stranou sutiny, opodál leží rozebrané dřevěné pozůstatky stojící budovy. Jabkenice patřily obci, byly ale v havarijním stavu.

„Umístění objektu není zrovna ideální, protože je v ploše stadionu, nemá parkovací plochu a je k němu komplikovaný příjezd,“ říká starosta Petr Holub z hnutí Bedřichov náš domov.

Sáňkařský svah a další novinky

Díky demolici vznikne na stadionu jedna velká volná plocha. „Ta bude sloužit různým aktivitám,“ říká starosta. Už v letošní zimní sezoně se tak mohou běžkaři a další návštěvníci těšit na novinky, slibuje Petr Holub. „Vznikly by tam plochy pro výuku lyžování, několik koleček – třeba i s překážkami a sáňkařský svah,“ dodává Holub.

Demolice Jabkenice v Bedřichově

V dalším roce by se měla na stadionu stavět zděná budova, ve které bude zázemí. Nepůjde ale o původní návrh, půjde o minimalistickou verzi. Nebude tam tak ani místo pro plánovanou stanici horské služby, obec stavební záměr pro novou služebnu zrušila.

„Horská služba pracuje na projektové dokumentaci rekonstrukce stávající stanice horské služby, budeme zateplovat a stanici dispozičně měnit, aby do dalších let vyhovovala standardům,“ uzavírá náčelník Horské služby Jizerských hor, René Mašín.

autor: sas
Spustit audio