Dávejte si pozor podvodníky – zvlášť při nákupu vánočních dárků po internetu!

13. prosinec 2011

S blížícími se vánočními svátky přibývá lidí, kteří objednávají dárky pro své blízké přes internet. Stačí si vyhlédnout mobilní telefon, televizor nebo parfém, porovnat ceny s dalšími obchody, kliknout myší a máme vánoční dárek.

A nebo také vánoční dárek nemáme a ještě k tomu přijdeme i o peníze, náladu a o iluze. Právě v tento čas mají totiž podvodní prodejci na internetu pravé žně.

I paní Jitka Krausová z Liberce si chtěla udělat radost. Místo radosti však přišlo rozčarování...

Paní Krausová z Liberce je jedna z mnoha, která se nechala zlákat výhodným nákupem. Chtěla si udělat radost a koupit si novou LCD televizi. Proto podlehla lákavé nabídce na internetu. Obchodní prodejce chtěl peníze zaplatit předem. Následovalo čekání. Uběhl jeden týden, dva, tři, čtyři a nic se nedělo...

Paní Krausová se musela s představou nové televize v obývacím pokoji rozloučit. Svitla jí ale naděje, že by někdy v budoucnu mohla dostat zpět své peníze - policii se totiž celkem rychle podařilo podvodníka lapit. Prý šlo o známou firmu...

A jak předejít podobnému zážitku? Na místě je zvýšit pozornost pokaždé, když je nutné platit kartou nebo s pomocí elektronického bankovnictví. Je třeba si také zapamatovat, že podvodníci jsou vždy o krok napřed a stále zkoušejí nové triky, jak člověka nachytat.

autor: Eva Malá
Spustit audio