Další střední školy v Liberci a Jablonci nad Nisou budou bez bariér

13. červen 2018

Na šestnácti jabloneckých a libereckých středních školách plánuje Liberecký kraj úpravy, které usnadní pohyb handicapovaným studentům po školních budovách. Náklady kraj odhaduje na 100 milionů korun.

Na bezbariérové úpravy chce vedení kraje získat dotaci z evropských fondů prostřednictvím Integrovaného plánu rozvoje území Liberec - Jablonec nad Nisou (IPRÚ).

"Je mi líto, že peníze z programu nemůžeme použít i pro střední školy v České Lípě, Semilech nebo Jilemnici," řekl Tulpa. I tak bude podle něj projekt finančně poměrně náročný. Bezbariérovost by díky němu mělo získat 16 středních škol.

výtah - bezbariérový přístup

 "Vybírali jsme školy velmi pečlivě, většinou jsou to gymnázia a střední průmyslové školy. Někde vzniknou vnitřní výtahy, jinde musí být vnější tubusy. Jsou ale i školy, které ten bezbariérový přístup nebudou mít, protože jsou stavebně velmi složité, jako třeba liberecká stavební průmyslovka," řekl Tulpa.

Projekty už jsou podle Tulpy připravené, kraj jen čeká na výzvu, která by měla být na podzim. Podobné úpravy podle něj školy potřebují, i když na nich většinou studují tak jeden nebo dva žáci s nějakým tělesným handicapem.

Záchod

"Možná někdo řekne, že je to neadekvátní využívání peněz, ale myslím si, že bezbariérovost patří k moderní škole a uvítají to i pedagogové, ale také například veřejnost, která do školy zamíří," dodal.

autor: mib | zdroj: ČTK
Spustit audio