Další část náměstí v Novém Boru na Českolipsku dostane novou podobu

5. leden 2015

V Novém Boru na Českolipsku budou pokračovat v rekonstrukci náměstí. Novou podobu dostane úzký prostor před historickými Lužickými domky. Zmizí řada normalizačních nástěnek, dělníci postaví opěrnou zeď z přírodního materiálu a na trávníku by měla stát skleněná plastika. Obyvatelé města ale více než plánované úpravy řeší to, jestli do sousední ulice budou jezdit auta.

„Už je to více než 16 let co zastupitelstvo schválilo úpravu náměstí, ale tady zastarává infrastruktura a to naprosto zoufalým způsobem. Jen když se podíváte na stav veřejného osvětlení. Ještě, že nevidíme do země jaká je tu kanalizace a jaké je tu rozvedení plynu. My jsme do té rekonstrukce byli donuceni právě stavem infrastruktury,“ vysvětluje, proč se má rekonstruovat část novoborského náměstí před Lužickými domky starosta města Jaromír Dvořák ze Silnic Libereckého kraje.

Společně s rekonstrukcí řeší obyvatelé města především provoz v jen v několik desítek metrů dlouhé uličce.

„Na internetu jsem viděl, že tu mají být nějaké zdi. Hlavně aby sem nepouštěla auta,“ konstatuje jeden z novoborských obyvatel.

Jinak se na rekonstrukci dívá provozovatele restaurace na novoborském náměstí Gusejn Magomedov.

„Možná to bude dobře. Jestli to bude jednosměrka, mohou sem zajet. Teď tu mám zákazníky a pokutují je za to, že sem nesmí. Já budu moci tady zaparkovat auto. Určitě tady pořád auta jezdit nebudou. Jen občas.“

Na dotčené části náměstí je autobusová zastávka na zhruba dvoumetrovém svahu. Pod ním je řada starých, ještě totalitních nástěnek.

„Ta zatím slepá ulice musí být průjezdná především z bezpečnostních důvodů. I nadále ale bude mít formu pěší zóny. Pokud tady vzniknou parkovací místa, budou sloužit hlavně pro obsluhu přilehlých objektů,“ vysvětluje Dvořák.

Obyvatele města trápí na náměstí hlavně největší jeho část, která zatím slouží jen jako parkoviště. I na úpravu této plochy má dojít.

„Tam bychom chtěli, aby to nebylo jen parkoviště, jak o něm mnozí hovoří, ale aby to byla skutečně část náměstí. Dnes víme, že parkoviště v té části náměstí úplně nezmizí. Bude to jakýsi kompromis odpočinkové zelené zóny a parkování, aby lidé mohli třeba odvést děti do školy, vyřídit si věci na úřadě nebo nakoupit v centru města,“ dodává Jaromír Dvořák.

Rekonstrukci náměstí před Lužickými domky, která bude stát zhruba 12 milionů, bude město platit celé z vlastní pokladny. Začít by se mělo v co nejkratší době.

Spustit audio