Další část cyklostezky podél Jizery se začne stavět z Turnova směrem k Železnému Brodu

20. prosinec 2011

Po novém roce se má začít stavět další část cyklostezky Greenway Jizera. Povede z Turnova podél řeky směrem k Železnému Brodu.

Stavět se začne zhruba desetikilometrový úsek z Dolánek u Turnova. Odtud už na pravém břehu řeky vede asi dvoukilometrová část oblíbená bruslaři. Cyklostezka má ale překonat řeku - bude se proto stavět nová lávka.

Cesta povede kolem Zrcadlové kozy, kterou zatím znají především vodáci, dál přes další mostek na Malou Skálu. Cyklostezka prozatím skončí v Líšném.

Ne všude ale bude asfalt - hlavně v okolí Rakous to bude jen zpevněná prašná cesta. Poslední vrátka k zahájení stavby otevřel Turnov, když se zaručil za potřebnou část úvěru pro sdružení Český ráj.

Sdružení Český ráj má vybranou stavební firmu i potřebný dozor a je schválený systém placení s tím, že stavba může začít už v prosinci. To je ale jen formální - stavební firma počítá s tím, že by mohla začít v terénu pracovat na přelomu února a března.

V první fázi půjde o úpravu stávající cesty z Malé Skály do Líšného, ta by pro cyklisty mohla být připravená už před další letní sezónou. Nejnáročnější pak bude postavit zmíněné dva mosty - ty se začnou budovat až na konci léta. Sdružení Český ráj totiž nechce omezit turistický ruch na Maloskalsku.

Předpokládalo se, že stavba bude stát něco přes čtyřicet milionů korun, nakonec to ale bude méně díky výběrovému řízení, do kterého se přihlásilo opravdu hodně firem. Vítězná nabídka zní třicet tři a půl milionu. Ušetří ale hlavně evropský fond pro regionální rozvoj, ze kterého se stavba platí.

V částce jsou jak stavební práce, tak lavičky a ukazatele - tedy turistické značení a také propagace. Celý projekt bude ale mnohem dražší - cyklostezka Greenway Jizera má vést od pramene Jizery pod horou Smrk až k jejímu soutoku s Labem.

Kdy by měl být celý projekt za stovky milionů korun hotový - to dnes nikdo neřekne. Města a obce v okolí Jizery podepsaly dohodu o stavbě v roce 2007 a původně se jako o termínu dokončení mluvilo o roku 2015.

autor: leš
Spustit audio