Cyklostezka svaté Zdislavy propojí Českolipsko a Liberecko

2. srpen 2016

Cyklostezka svaté Zdislavy, která spojí Nový Bor a Bílý Kostel nad Nisou, by měla odvést cyklistickou dopravu z hlavní silnice I/13 z Liberce do Děčína. Kromě toho by měla propojit další trasy jako například Cyklomagistrálu Ploučnici a Cyklotrasu Odra – Nisa. Napojí se také na cyklostezku Varhany. První část cyklostezky z Nového Boru do Svoru se právě staví.

Cyklostezku dlouhou necelých čtyřicet kilometrů chce vybudovat sdružení Cyklostezka sv. Zdislavy Nový Bor – Bílý Kostel nad Nisou, ve kterém je několik měst a obcí. Mezi investory patří i Lesy ČR, které na svých pozemcích staví první část.

Zatím po první části cyklostezky, která povede z Nového Boru do Svoru, jezdí nákladní auta se štěrkem. Připravují podklad pro položení asfaltu na bývalé silnici mezi Novým Borem a Svorem. Pás bývalé silnice, na které bude část cyklostezky, sloužil lesům jako část lesní dopravní infrastruktury.

Stavba první části cyklostezky sv. Zdislavy z Nového Boru do Svoru

„Výběr trasy nebyl primárně zohledněn jenom estetikou okolí, ale i funkčností. To znamená, že by měla umožnit lidem, kteří jezdí do práce na kole, co nejkratší trasu,“ vysvětluje českolipský lesní správce Jiří Hokr.

Jak budou práce na cyklostezce pokračovat dál, záleží na počasí. „Až zaprší, bude to horší. Když zaprší, a pak začne svítit slunce, tak dva dny musíme počkat, až to vyschne, a pak se dá pokračovat v práci,“ podotýká zástupce stavbyvedoucího Vladimír Melichar.

Stavba první části cyklostezky sv. Zdislavy z Nového Boru do Svoru

Po první části cyklostezky se lidé budou moci projet na podzim. Jak ji vést dál v úseku Svor – Cvikov – Kunratice, aby cyklisté nemuseli přes frekventovanou silnici I/13 zatím sdružení Cyklostezka sv. Zdislavy jedná.

Spustit audio