Cukrovarnictví u nás ovlivnil slavný vojevůdce Bonaparte

Historie cukrovarnictví na našem území mělo v 19. století silnou základnu v podobě více něž 400 cukrovarů, které denně dokázali zpracovat až 180 tun cukrové řepy. Dnes z původních stovek cukrovarů zůstalo jen sedm, ale Česko je ve výrobě cukru stále soběstačné.

Historik Petr Eckl komentuje důvod tohoto rozmachu: „Napoleon Bonaparte, císař Francouzů vyhlašuje kontinentální blokádu, způsobí to, že se na evropském trhu nedostává cukru, který se dovážel z kolonií a vyráběl se z javorové šťávy.“ Tento postup se v místních poměrech nedařilo napodobit, takže se do té doby lidová výroba sirupu z řepy, takzvaného sirobu, přesunula do průmyslových závodů.

Jacques-Louis David: Císař Napoleon ve své studii na Tuileriích (1812, olej na plátně). Císař Napoleon Bonaparte je zobrazen tak, že pracoval přes noc u svého stolu

Jedním z nejvýznamnějších cukrovarů byl tehdy cukrovar v Hrušovanech nad Jevišovkou nedaleko Znojma, kde byla jednou z prvních použitých technologií ta, kdy se lisovali řepné řízky. „Byl založen v roce 1851 zakládala ho hraběnka Anna z Hardeggu, majitelka tehdejšího hrušovanského panství, potom získala panství její dcera Emanuela a Emanuela se provdala za hraběte Eduarda Khuena-Belassiho a Khuen Belassi velkým mecenášem Alfonse Muchy, slavného moravského rodáka, malíře,“ doplňuje historik Petr Eckl.

I to je důvod, proč je v Hrušovanech hned několik stop tohoto významného umělce, například letos restaurovaná výmalba místní radnice, vzácné fresky pochází z roku 1882.

Výroba sirobu

Po domácku si dokázali sirob na oslazení vyrobit naši předci v jednoduché verzi i doma, recept je platný do dnešních dnů. „Řepu očistíme, nastrouháme nahrubo, trošičku podlijeme vodou a vaříme a vaříme. Musíme zredukovat 80 procent vody. Na rozdíl od cukru si sirob uchovává minerální látky a vitamíny,“ vysvětluje pekařka a cukrářka Petra Burianová.

Kromě medu to bylo druhé nejpoužívanější sladidlo a mělo i podobné užití. Sladit se jím dá káva, těsto nebo omáčky, případně si sirobem můžete přelít i kynuté buchtičky.

Statistika současné spotřeby cukru je alarmující, ročně to vychází na 40 kilo cukru na každého obyvatele, a to včetně kojenců i seniorů.