Čtyřkoalice v kraji: Lídři stran v Liberci podepíšou memorandum o spolupráci

17. říjen 2016

V Libereckém kraji bude vládnout čtyřkoalice – na spolupráci se vítězní Starostové dohodli s ANO, ČSSD a ODS. Lídři všech čtyř stran podepíší memorandum o spolupráci dnes 17. října v 16 hodin na Krajském úřadě v Liberci. Budoucí koalice bude mít většinu 35 hlasů ve 45 členném zastupitelstvu.

„Odpoledne oznámíme formát dohody a také nominanty do jednotlivých pozic náměstků a radních, hejtmana a zástupce hejtmana. Do dvou týdnů budeme chtít představit programové prohlášení rady kraje a teprve potom se nominovaní stanou navrženými na pozici v radě kraje. Podrobnosti v 16:00,“ odkazuje stávající a podle dohod také budoucí hejtman Libereckého kraje Martin Půta z vítězných Starostů k podpisu memoranda.

Lídryně ANO v Libereckém kraji Jitka Volfová je na spolupráci čtyřkoalice připravená. „Řekli jsme své požadavky, v některých věcech jsme museli trošku ustoupit, ale to je o vzájemné dohodě. Projednali jsme i jednotlivé rezorty, na kterých jsme se shodli,“ popisuje Volfová.

„Jsem moc rád, že Občanská demokratická strana byla oslovena, moc si toho vážím, a v případě toho, že se podepíše koaliční smlouva, těším se na to,“ říká Dan Ramzer, lídr ODS.

Stejně tak je na čtyřkoalici připravený i lídr ČSSD Pavel Svoboda. „Po volebním výsledku, kdy Starostové pro Liberecký kraj vyhráli, jak se říká ‚o třídu‘, tak od nich vítáme nabídku být součástí této koalice,“ říká Svoboda a dodává: „Museli jsme si vydefinovat základní parametry spolupráce a myslím, že jsme se shodli.“

autor: sas
Spustit audio