Co s volantem, když přijde smyk

30. leden 2013

Na autodromu v Sosnové na Českolipsku si řidiči zkoušejí, jak zvládnout volant i na ledě

Škola smyku je určena jak pro nezklušené, tak i ostřílené šoféry. Hlavně teď v zimě, kdy na silnici dostat smyk není nic nobvyklého, se taková jednodenní akce vyplatí.
Kurz vede zkušený bývalý automobilový závodník Mirek Klásek. Nejprve je na řadě teoretická příprava, pak zkouška přímo na ostro na autodromu v Sosnové.
Ve chvíli, kdy si práci s volantem, brzdou a spojkou přišli vyzkoušet účastníci kurzu, byl na ploše autodromu sníh a hlavně led. Jezdilo to jako po skuzavce. Co dělají řidiči podle instruktora špatně?
"Je to špatné držení volantu, nepoužívání spojkového pedálu, prudké zatáčení a brzdění," říká Mirek Klásek.
Kdo si sedl v té chvíli za volant, slyšel instrukce ve sluchátkách, další bylo na něm. Měl se vyhnout překážce, brzdit, projet zatáčku. Díky teoretické průpravě to všichni nakonec zvládli dobře.
Za jeden den se jezdit smykem nikdo nenaučí. Přinejmenším ale získá zkušenost, jak se chová jeho auto a jak se má chovat on sám, aby alespoň zmírnil následky smyku.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.