Člověk a talent, který se objeví jednou za deset let, říká producent Lešek Wronka o Ewě Farné

9. říjen 2023

Skládal hity pro Karla Gotta, Helenu Vondráčkovou nebo Hanu Zagorovou. Objevil také zpěvačku Ewu Farnou. Lešek Wronka je hudební producent, skladatel a scenárista, který teď píše hlavně pro děti.

„Pro děti jsem psal vždycky. Napsal jsem muziku k více než 20 loutkovým představením, hudbu k muzikálům Ferda Mravenec nebo Sněhová královna. A když přišel covid, začal jsem psát písničky, založil YouTube kanál TV pro děti a namotal do toho celou svoji rodinu. A po covidu v tom pokračujeme. Děti jsou náročné publikum, ale zároveň vděčné.“ Podle něj musí mít písnička dobrý rytmus a dobrý slogan, aby udržela pozornost dětského diváka.

Složil hudbu k titulní písni československé pohádky Když draka bolí hlava, kterou nazpíval Karel Gott se svojí dcerou Charlottou. „Oslovil mě producent Petr Šiška. Vesměs pracuju tak, že nejdřív je muzika, a pak text, ale tady to bylo obráceně. Nicméně text byl velmi dobrý, a když píšete pro děti, nároky na melodii nejsou tak velké. Stavba melodie je jasná, musí to mít dobrý popěvek, není potřeba vymýšlet velké složitosti,“ líčí producent s polskými kořeny.

Skladatel na doporučení

S Karlem Gottem začal spolupracovat v 90. letech. „Vystupoval s Helenou Vondráčkovou v Carnegie Hall. Ona tam zpívala písničky ode mě a on se ptal, kdo jí to napsal. Tak se na mě poptal, a tím začala naše spolupráce.“

Podobně vznikla právě i spolupráce se zmíněnou Helenou Vondráčkovou. „Ta zase slyšela moje písničky zpívat Věru Špinarovou a vzala si na mě kontakt. Jsem takový skladatel na doporučení,“ usmívá se Lešek Wronka.

Ewa Farna a její první zlatý Český slavík

Talent, který se rodí jednou za deset let

Lešku Wronkovi vděčí hudební scéna za objevení zpěvačky Ewy Farné. „Ona se pro scénu narodila. Je ryzí a přesvědčivá, houževnatá, pracovitá a cílevědomá. Tam se spojilo všechno,“ nešetří chválou na talent a píli zpěvačky. „Spolupráce s Ewou byla spolupráce s člověkem, který se objeví jednou za deset let.“

Jejich cesty se před několika lety rozešly, ale jsou stále v kontaktu a vídají se. „Ewa už pak potřebovala vylétnout z hnízda a osamostatnit se. A daří se jí. Dnes má velmi dobré zázemí a sama píše, manžela má skladatele, takže si vystačí.“

Alex Mynářová a Lešek Wronka

Jak objevil Ewu Farnou? Jak dokázal, že mu Karel Gott šel na svatbě za svědka a čím zaujal Hanu Zagorovou? V Dubaji si vyzkoušel novou adrenalinovou zábavu zipline. O co se jedná, se dozvíte v rozhovoru s Alex.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.