Chráněná dílna v Příšovicích přišla kvůli požáru o materiál i vybavení

30. říjen 2013

Chráněná dílna v Příšovicích na Liberecku zoufale shání peníze. Po útoku žháře přišla o materiál i vybavení. Neznámý pachatel v polovině října prohodil oknem do dílny zřejmě kanystr s hořlavinou. Způsobil škodu za zhruba půl milionu korun. Případ řeší liberecká policie. Pachateli hrozí až jeden rok vězení.

Oheň napáchal velkou škodu. Shořelo například 150 000 obálek, do kterých se balily skleněné korálky. Velkou ránou je i ztráta plastových obalů. Podle vedoucího provozu Břetislava Jansy teď musí odmítat práci a tím se společnost, která zaměstnává lidi po úrazech, epileptiky nebo lidi s vážnými psychickými poruchami, vystavuje existenčním problémům.

„Omezuje nás to velice, protože jsme tu měli rozdělané práce. Firmy na to čekají a materiál už je nepoužitelný. Hlavně nás teď bombardují, protože u nich na skladech jsou hotové výrobky a není to do čeho zabalit," vysvětluje Jansa.

Škodu firma odhaduje na půl milionu korun. Aby se mohla rozjet naplno, potřebuje sehnat 100 tisíc korun. O pomoc se obrátila na město Turnov nebo na Liberecký kraj.

Kraj zřídil krizový fond. Podle radního pro sociální věci Petra Tulpy ze Starostů pro Liberecký kraj je určený pro případ povodní, sněhových kalamit nebo požárů. V současné době jsou v něm 4 milióny korun. "Zaslouží podporu. Jedna věc je, že si zaslouží podporu a druhá věc, jestli na to máme," dodal Tulpa.

Dílna má vlastní kovovýrobu a chystá i truhlářskou dílnu. Spolupracuje se 40 firmami. Do Příšovic se přestěhovala před pěti lety, protože potřebovala větší prostory. Areál ale stále splácí.

autor: Eva Malá
Spustit audio