CHKO Kokořínsko se rozšíří o Máchův kraj. Tamní obce žádná větší omezení nečekají

11. duben 2014

Chráněná krajinná oblast (CHKO) Kokořínsko se od září rozšíří o Máchův kraj na Českolipsku. Na jeho území je řada druhů vzácných rostlin a živočichů. Některé se dokonce na jiných místech České republiky nevyskytují. V chráněném území se tak nově ocitne několik obcí. Žádných výrazných omezení se tam ale nebojí.

„Nacházíme se východně asi 1,5 kilometru od Doks, na skalnatém pískovcovém hřebínku, odkud je výhled na Malý a Velký Bezděz a na Slatinné vrchy. Tyto dvě lokality jsou v současné době evropsky významnou lokalitou, kvůli výskytu tesaříka alpského.“

„Nacházíme se uprostřed lokality, o kterou má být rozšířena CHKO Kokořínsko v rámci městských lesů," popisuje Petr Válek, vedoucí městských lesů v Doksech.

Městu by to podle něj nemělo přinést žádná výrazná omezení: „Já se domnívám, že žádná zásadní omezení to městu nepřinese. A při současném množství chráněných území v republice to nebude ani zaznamenatelný přínos z hlediska vyššího zájmu o daný region," myslí si Petr Válek.

Jedinou obcí, které se vyhlášení CHKO Kokořínsko - Máchův kraj dotkne v zastavěné oblasti, je Provodín. Nezávislý starosta Jiří Štěrba soudí, režim chráněné oblasti nebude mít pro občany žádný větší význam. Pro obec to ale zřejmě přinese změnu v systému údržby silnic.

„Předpokládáme, že se asi přestane používat sůl nebo chemické prostředky, které se používaly do dneška. Omezí se údržba silnic těmito chemickými prostředky,“ dodává starosta Provodína.

Kromě Doks a Provodína se vyhlášení CHKO Kokořínsko - Máchův kraj dotkne i katastru České Lípy, Mimoně, Ralska, Zákup, Zahrádek, Jestřebí i obce Bezděz. Vzhledem k tomu, že na mnoha místech Českolipska je už řada chráněných území, nečekají se tu žádná výrazná omezení.

Poničené barokní sochy na zákupském mostě (v pozadí zákupský zámek)

Důvodem rozšíření chráněné krajinné oblasti o Máchův kraj je podle vedoucího správy CHKO Ladislava Pořízka potřeba toto území nějakou formou ochránit.

„Ať už dříve národním parkem, nebo chráněnou krajinnou oblastí. Dalším takovým významným počinem bylo vyhlášení evropsky významných lokalit a ptačí oblasti v tomto území, tam byl krůček od myšlenky zřídit zde CHKO," vysvětluje Ladislav Pořízek.

Ani obce ani turisty nečekají v budoucím chráněném území žádná výrazná omezení.


Zvětšit mapu
Spustit audio