Chilli vás rozpálí! Afrodiziakum, které nastartuje hubnutí

27. červen 2018

Chilli papričky jsou u nás dobře známé, prodávají se v různé formě. Chilli nám pomáhá hubnout, prokrvuje organismus, má antibakteriální účinky a také se používá jako afrodiziakum. Více na toto téma s bylinkářkou Simonou Tancarovou.

Chilli papričky pochází hlavně z tropů. My u nás známe papričky, ale jsou většinou sladké. Neobsahují žádné kapsaicinoidy, to jsou ty látky, které vytváří tu štiplavost v chilli papričkách.   

Pomáhá i proti celulitidě

Chilli dokáže rozhýbat krev, proto má mnoho využití. „Používá se jako afrodiziakum, proti parazitům a na hubnutí. Má schopnost rozhýbat krev. Látky, které chilli obsahuje vlastně stimulují průtok krve a ta krev se dostane i do konečných částí těla nebo do chladných částí, kde se vyskytuje celulitida. Proto náplasti a masti s výtažkem z chilli pomáhají proti celulitidě,“ říká Simona Tancerová a pokračuje: „Hlavně proti parazitům se používá v zemích původu, kde těch parazitů v jídle je více a tím, že se chilli dá do pokrmu se zamezí nákaze.“   

Mast z chilli si můžete vyrobit doma

Lék z chilli si můžeme jednoduše vyrobit i doma. „Můžeme si udělat klasický český vývar, ale přidat tam chilli a to je výborná věc proti nachlazení. Pokud ženy trpí s těžkýma, studenýma nohama nebo lehkými křečovými žíly, tak si můžeme doma udělat mast. Naložíme plody kaštanu jedlého do alkoholu a přidáme právě chilli papričku. Necháme týden až měsíc luhovat, přecedíme a pak přidáme želatinovou látku, která nám směs zahustí a rozmixujeme to s olivovým olejem. Vznikne nám příjemná chladivá pasta, která nejdřív chladí, ale později prohřívá,“ popisuje bylinkářka.

Jak zmírnit pálivost chilli?

Chilli dokáže opravdu hodně pálit. Pokud jsme chilli pojedli více, než bylo zdrávo, lze pálivost mírnit.  „Pokud nejsme alergičtí, tak se nic neděje, ono to přejde, ale je to samozřejmě hodně nepříjemné. Voda to ještě zhorší, takže určitě nezapíjet vodou. Tlumit pálivost dokáže třeba mléko, jogurt, chléb a dokonce i alkohol,“ vysvětluje Tancerová.

paprika, chilli paprika, pálivá paprika, vaření, koření
autoři: Hana Šoberová , Tomáš Hanzl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka