Chátrající hospodářský dvůr zámku v Zákupech na Českolipsku se zatím opravy nedočká

14. srpen 2013

Zámek v Zákupech na Českolipsku ročně navštíví až dvacet tisíc lidí. K zámku patří barokní terasovitá zahrada a anglický park. Kromě toho i unikátní zámecký hospodářský dvůr, který je národní kulturní památkou. Přesto už roky chátrá a opravy se jen tak nedočká.

Do prvního patra kolem stavení rostou stromy. O kus dál rostou na střeše břízy, které jsou vrchními okny vidět i uvnitř hospodářských stavení, prorůstají skrz. Dovnitř se dostat nedá, je to zakázané.

Přes bujnou zeleň, která vyrostla u zdí domů, není vidět dovnitř. Výjimkou jsou okna v prvních patrech, kterými je vidět dovnitř. Budovy vedou podél zámeckého parku daleko dozadu.

„Park je tady krásný, nově obnovený. Je to velké lákadlo, ale tyhle budovy ho vysloveně hyzdí,“ říká starosta Zákup Radek Lípa.

Hospodářské budovy chátrají už několik desítek let a Radek Lípa vzpomíná, jak to bylo dřív a jestli se do nich investovalo. „Co já si pamatuju, tak ještě za dob státního statku byly udržovány, byť nesloužily k tomu účelu, ke kterému by měly, a od té doby se do toho neinvestovalo vůbec nic. Je to škoda, je to svým způsobem unikátní a jedinečná památka svého druhu,“ upozorňuje starosta.

„Já jsem osobně inicioval jednání, aby byla složena pracovní skupina ze zástupců města, Národního památkového ústavu, Libereckého kraje, ministerstva kultury a třeba i odborníků z řad odborné veřejnosti, abychom od něčeho začali, jinak to prostě spadne a je to hrozná škoda. Předběžná cena za opravu je odhadnutá na jednu miliardu,“ uvádí Lípa.

„Vzhledem k havarijnímu stavu hospodářských budov, ale bohužel i balustrád a teras, byly obě části areálu zařazeny na takzvaný seznam nejohroženějších nemovitých kulturních památek v České republice. To je seznam, který by měl být takovým alarmujícím prostředkem pro obnovu kulturních památek,“ vysvětluje ředitel Národního památkového ústavu v Liberci Miloš Krčmář.

Hospodářský dvůr zákupského zámku se v nejbližší době peněz na svoji opravu nedočká. „V současné době jsou ty rozpočty tak strašně napjaté, že ty finanční prostředky do hospodářského dvora v současné době vkládat nemůžeme,“ potvrzuje ředitel Územní památkové správy na Sychrově Miloš Kadlec.

Od roku 2003, kdy hospodářský dvůr zákupského zámku získal Národní památkový ústav, investoval do statického zajištění budov přibližně 10 milionů.

Spustit audio