ČEZ zvažuje stavbu vedení vysokého napětí z Nového Boru do Varnsdorfu. Novoborští se bouří

22. srpen 2013

ČEZ uvažuje o výstavbě vedení vysokého napětí z Nového Boru na Českolipsku do Varnsdorfu na Děčínsku. Přes 30 kilometrů dlouhé kabely by vedly přes Lužické hory. Lidé na Novoborsku si to ale nepřejí. Na setkání se zástupci Libereckého kraje uvedli hned několik důvodů, proč jsou proti.

Obavy z hluku, vlivu na zdraví nebo hrubého zásahu do rekreačního duchu oblasti, takové jsou obavy místních obyvatel.

Už jednou obyvatelé Novoborska bojovali společně se starosty proti vysokému napětí a vyhráli. Tehdy měl vést koridor stožárů také z Nového Boru na Šluknovsko. Z plánů sešlo kvůli negativnímu posudku vlivů na životní prostředí.

Obyvatelé Novoborska se bojí, že stavba vedení vysokého napětí poškodí krajinu. Totéž si myslí i předseda Svazku obcí Novoborska Jiří Vosecký ze SLK: „To bude nevratný zářez do krajiny, kdy to tady můžeme zabalit, a bude to záležitost neměnná a všichni nám poděkují."

Podle mluvčí společnosti ČEZ Soni Holingerové už proběhla jednání s kraji i Ministerstvem průmyslu, ale o vedení energie přes Novoborsko není stále rozhodnuto. „My samozřejmě hledáme všechny možné a optimální varianty jak elektřinu do Šluknovského výběžku přivést,“ říká mluvčí.

Ve Šluknovském výběžku elektřina je, ale podle Holingerové má vedení omezení: „Když dojde k nějaké vichřici, nějaké kalamitě, ti lidé tam budou bez elektřiny po dobu opravy. Je to v podstatě záložní varianta. To vedení tu dosluhuje a přestává stačit i kapacitně."

Na problém, který má Šluknovsko, upozorňuje i nezávislý starosta Varnsdorfu Martin Louka: „Přívody sem k nám na Šluknovsko už jsou staré. Může dojít k jakékoli poruše a Šluknovsko se může v tu chvíli utopit ve tmě."

Hejtman Libereckého kraje slíbil podporu obcím, které s výstavbou vedení vysokého napětí nesouhlasí, a má jasnou představu, jak postupovat dál, aby k možné stavbě nedošlo.

„My se musíme snažit, aby se to neobjevilo v politice územního rozvoje České republiky, protože to je nadřízený dokument. Pokud by se to tam objevilo, máme ze zákona povinnost to do té ZURky (Zásady územního rozvoje) promítnout a potom mají obce povinnost to promítnout do územních plánů," vysvětluje Martin Průta.

Jeho přáním je zapojit do boje i Ústecký kraj, aby společně zabránili zvažované stavbě vedení vysokého napětí přes Lužické hory.

Spustit audio