Cestující, pozor! K výluce na železnici u Jablonného se v pátek přidá další omezení

Linkové autobusy z Liberce směrem na Českou Kamenici nebo Nový Bor jsou v posledních týdnech o trochu víc zaplněné. Pokračuje totiž výluka na železnici mezi Křižany a Jablonným v Podještědí. Vlaky tam už od poloviny dubna nahrazují právě autobusy. Jak oprava pokračuje? A jaká další dopravní omezení přibydou?

Dělníci pracují aktuálně na spodních částech mostů a propustků. Staticky zajišťují klenby, římsy, a zpevňují betonové části. Informoval nás o tom mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš. Tato státní společnost je investorem stavby.

Na výluku mezi Jablonným v Podještědí a Brništěm naváže i další omezení. Od pátku 17. května vlaky nepojedou na úseku mezi Křižany a Brništěm. Vše se vrátí do normálu až na konci května. Dělníci opraví třeba i železniční přejezdy. Na místa, kde dnes nejsou závory, se ale přidávat nebudou. Zabezpečení přejezdů zůstane stejné.

Kvůli opravám trati mezi Křižany a Jablonným se od 17. dubna změnily jízdní řády a některé zastávky náhradní dopravy jsou mimo vlaková nádraží. Podle Gabriely Novotné z Českých drah svážejí náhradní autobusy i cestující ze všech rychlíkových spojů. „Rychlíky budou po dobu výluky nahrazeny autobusy náhradní dopravy v úseku Liberec – Jablonné v Podještědí a opačně. Náhradní doprava je organizována podle výlukového jízdního řádu,“ říká mluvčí ČD Gabriela Novotná.

Dělníci taky na trati vyměňují kolejnice a pražce. Koleje svaří tak, aby byly takzvaně bezstykové. To znamená, že cestující už neuslyší typické drncání vlaku, protože povrch kolejnice je úplně hladký. Tento systém ale taky přispívá k tomu, že koleje vydrží déle v dobrém stavu.

autor: Jan Charvát
Spustit audio