Cestovat vlakem z Libereckého kraje do Polska by se mělo za tři roky bez přestupu

13. prosinec 2013

Smlouvu o pohodlnějším cestování na ozubnicové železniční trati na trase Tanvald - Kořenov - Harrachov - Sklářská Poreba slibuje Liberecký kraj. Hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj dnes podepsal dohodu s polskou stranou. Přímé linky pro turisty ale nezačnou jezdit hned.

Obě strany chtějí, aby se na ozubnicové trati cestovalo lidem co nejpohodlněji, a tak plánují nahradit různé linky, které na sebe více ale také méně navazují, jedním přímým spojem.

Cestující by tak nemuseli přestupovat a jeli by pohodlně za jedny peníze, kupovali by si jednu jízdenku a nepotřebovali by dvojí měnu.

Vlaky by měly jezdit přímo z Tanvaldu přes Kořenov a Harrachov do Polska, konkrétně do Jelení Gory a Sklářské Poreby.

Spoje budou dál sloužit především turistům a výletníkům, ale vozit budou i lidi, kteří v okolí trati bydlí. Soupravy budou navíc hezčí a pohodlnější.

Smlouva o spolupráci na trati se sice mezi Libereckým krajem a Polskem podepsala už dnes, ale Liberecký kraj musí dodržet stávající smlouvu s dosavadními dopravci, která trvá do roku 2016. To znamená, že přímých vlaků se cestující na hraniční ozubnicové trati dočkají nejdříve za tři roky.

autor: sas
Spustit audio