Čeští skokani na lyžích nejsou na Nový rok pod parou, Silvestra tráví na Turné čtyř můstků

31. prosinec 2014

Až o půlnoci odstartují oslavy příchodu Nového roku, řada z nás bude mít vedle sebe své nejbližší. Ne všichni ale mohou mít z různých důvodů takový silvestrovský večer. Třeba sportovci, někteří jsou totiž na akcích, jejichž pořadatelé při zařazování do termínové listiny jaksi nezohledňují jakékoli svátky. Tak třeba skokani na lyžích, ti jsou už tradičně na přelomu roku na jednom z vrcholů sezony, na slavném Turné čtyř můstků. Ti nejlepší skutečně každoročně.

„Já už jsem na Silvestra nebyl doma možná 10 let, takže pro mě to není nic nového. Určitě bych jeden rok chtěl strávit doma, ale doufám, že to bude až po ukončení skokanské kariéry. Protože kdybych slavil Silvestra doma, tak by to znamenalo, že mi to nejde a že jsem se nedostal na Turné. A to určitě nechci,“ vysvětluje v právě probíhající sezoně nejlepší český skokan Roman Koudelka, letos mimochodem jeden z největších favoritů celého Turné.

Do Německa, a vlastně i Rakouska si odjel možná pro životní výsledek, a tak se ´silvestrovskou prohibicí´ nemá problém. „Ani mě to nemrzí. Já celou zimu dodržuji přísný režim, abstinuji a nedotknu se alkoholu. Akorát půjdu později spát, jinak to moc neřeším,“ podotýká Koudelka.

Reprezentační skokani na lyžích jsou profesionálové, a tak se přizpůsobí už zavedeným tradicím v dějišti Turné. „Ty Silvestry jsou prakticky pravidelně na Turné čtyř můstků. Už je tam taková tradice, že se jde večer na bowling, o půlnoci si připijeme a jdeme spát. A druhý den je novoroční závod.“ popisuje Koudelkův reprezentační kolega Jan Matura program, který si dnes večer vlastně i po minulých letech zopakuje.

Skutečně ale nejsou silvestrovské večery na Turné o něco divočejší? „Byly i roky, kdy byli Slovinci nebo Finové druhý den trochu pod parou, ale je na každém, jaký zvolí přístup,“ usmívá se Matura a naznačuje, že se k Finům ani Slovincům v tomto případě nepřidá a soustředit se bude na zítřejší závod v Garmish-Partenkirchenu.

Ten tedy bude prvním v roce 2015. V roce, pro který má Roman Koudelka jedno velké přání. „Jedno speciální přání mám určitě. Chci, aby mi vydrželo zdraví, protože to je to nejdůležitější. A když bude zdraví a štěstí, tak to ostatní přijde samo,“ dodává Roman Koudelka.

autor: David Nyč
Spustit audio