Český rozhlas Liberec samostatně vysílá už rok. Zve na besedu do knihovny

2. listopad 2017

Český rozhlas Liberec slaví rok od začátku samostatného vysílání. Redakce proto na dnešní podvečer 2. listopadu připravila setkání posluchačů a příznivců s našimi moderátory a redaktory v liberecké knihovně.

„Narozeninová oslava“ a promítání dokumentu vypukne v 18 hodin ve 2. patře Krajské vědecké knihovny v Liberci. Přijít může kdokoliv, akce je otevřená i pro příznivce a přátele rozhlasu. Návštěvníky nejdřív přivítá moderátor David Hamr, následovat bude premiéra dokumentu o starém a novém libereckém rozhlase v režii Milana Brunclíka. Lákadlem bude určitě také narozeninový dort.

Slavnostní rozkrojení dortu je v plánu na 19 hodin. Poté se v netradiční roli představí moderátorka Iveta Kalátová, a to jako zpěvačka v kapele Pohromadě na přehradě. Program skončí kolem 20. hodiny.

Velkolepý start nové éry

  1. listopadu 2016, kdy Český rozhlas Liberec startoval samostatné vysílání, v 11 hodin přivítal posluchače speciální host – generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. Ten symbolicky vytáhl kliku na vysílacím pultu, což komentoval slovy: „Upřímně jsem si hlavně přál, abych to nezkazil, a tu kliku jsem vytáhl včas a dobře, moc ostatních myšlenek jsem neměl. Cítil jsem se v tuto chvíli tak trochu jako součást historie libereckého vysílání.“

Rozhlas v Liberci v minulosti působil řadu let v Alšově ulici v Elgrově vile. V roce 1960 se stal ústeckou pobočkou tehdejšího Československého rozhlasu Ústí nad Labem. Posluchači si z té doby mohou vybavit vysílání v srpnových dnech okupace roku 1968, kdy se ve studiu sešli herec Jan Tříska s budoucím prezidentem Václavem Havlem a společně se vyjadřovali k tehdejším událostem. Když se ale vrátíme k samotnému vysílání, až v devadesátých letech se začal rozhlas z Liberce odpojovat. Nejprve mohli posluchači slyšet liberecké zprávy a pak i celé vysílací bloky. Důležitý okamžik nastal právě před rokem, kdy vznikla samostatná regionální stanice rozhlasu právě pod názvem Český rozhlas Liberec.

autoři: jch , Jaroslava Mannová
Spustit audio

Související