Českolipským hasičům chybí kvalitní cvičiště, trénují na školním hřišti

8. červen 2016

Deštěm rozmočený plácek bez jakéhokoliv vyznačení herní plochy nebo oválu pro běh. Tak v současnosti vypadá hřiště českolipských profesionálních hasičů. Požárníci můžou svou fyzickou zdatnost venku trénovat jen na hasičské věži. Za vytrvalostním tréninkem proto jezdí na školní hřiště.

Blýská se ale na lepší časy. Hasiči mají mít do konce roku multifunkční hřiště. Na jeho výstavbu přispěla i českolipská radnice.

„Naše fyzická příprava se skládá ze silové části a z vytrvalostní. Posilovna plní funkci pouze jedné části fyzické přípravy,“ vysvětluje Jan Málek, vedoucí českolipských profesionálních hasičů a pokračuje: „Abychom se mohli připravit i na tu vytrvalostní část, tak nám chybí zázemí toho hřiště, nebo oválu, kde bychom se mohli proběhnout.“

Starý plácek na hasičské stanici, kde má vyrůst nové multifunkční hřiště

Plácek, který mají hasiči k dispozici u zbrojnice však hřiště nepřipomíná. Chybí na něm tráva a po dešti je plné vody. Jediné, na čem mohou hasiči trénovat, je věž pro hasičské sporty.

„Co tu sloužím, tak se to hřiště na sport nedá využít tak, jak by to mělo být. Musíme jezdit na jiná hřiště, využívat je tady v České Lípě. Není to ono, zdržuje to a nemůžeme se pak tomu věnovat naplno,“ říká profesionální hasič Karel Hrubý.

Hasičská věž

„Tady nikdy regulérní hřiště nebylo. Bylo sice v plánu při výstavbě stanice, ale k samotné realizaci nedošlo. Upravila se travnatá plocha a ta sloužila jako sportovní hřiště,“ doplňuje Jan Málek.

V místě má ale do konce roku vzniknout multifunkční hřiště, na jeho výstavbu přispěla i českolipská radnice. Chybět nemají basketbalové koše nebo volejbalová síť, případně malý běžecký ovál.

„Plánujeme, že to hřiště bude multifunkční, aby si hasiči mohli zahrát ve dvojici, ve čtveřici nebo šestici tak, aby tu vytrvalostní část naplnili pohybem ve skupině a doplnili svoji přípravu,“ uzavírá Jan Málek.

Na multifunkčním hřišti profesionálních hasičů budou cvičit a trénovat i dobrovolní hasiči a strážníci.

Spustit audio