Českolipsko: Obyvatelé Bohatic bojují proti těžbě štěrkopísku. Bojí se o vodu

30. červen 2016

Už od roku 2008 probíhají jednání mezi obcí Pertoltice pod Ralskem na Českolipsku a těžaři o možné těžbě štěrkopísku. Těžit by se mělo v katastru Pertoltic, přesto se dotkne hlavně obyvatel nedalekých Bohatic – těžba by měla probíhat zhruba dvě stě metrů od nejbližších domků. Lidé z Bohatic se obávají, že s těžbou štěrkopísku přijdou o podzemní vodu. Vodovod v obci chybí a všichni jsou odkázáni na studny.

„Jde o velký zásah do krajiny, zhoršení životních podmínek, prašnost a hlučnost a především spodní voda. Podle záměru těžby se má těžit z hladiny spodní vody a vodu budou používat k praní písku,“ vypočítává nevýhody případné těžby nezávislý místostarosta Bohatic Jiří Kováč.

Lidé z Bohatic mají největší starost z možného úbytku vody ve studních. „Studny jsou náš jediný zdroj. Slouží na praní, zalévání a pitnou si vozíme z obchodů. Jsou suchá léta a vody je celkově méně,“ říká obyvatelka Magda Jogheeová.

Mapa dobývacího prostoru a ložiska

Lidé se obávají také možné kontaminace spodní vody palivem z plánované nádrže i olejů z těžebních strojů. Podle Pavla Josefuse, který pro firmu České štěrkopísky těžbu připravuje, jsou obavy zbytečné.

Podle těžařů jsou obavy zbytečné

„Odborným hydrogeologickým posudkem, jsme nechali posoudit možnosti ovlivnění vodních zdrojů v Bohaticích těžbou,“ říká Pavel Josefus, který pro firmu České štěrkopísky těžbu připravuje. Podle Pavla Josefuse jsou obavy zbytečné. „Kontaminace je vyloučená. Kdyby k ní došlo, tak zasáhne jiné kolektory podzemní vody, než ty, ze které je jímána voda pro obyvatele Bohatic. Jsou navržená i ochranná opatření.“

Těžařská společnost nabídla v potenciálně ohrožených nemovitostech k zajištění vody prohloubení studní.

Ovlivní případná těžba životní prostředí?

Podle místostarosty Jiřího Kováče se problém s vodou nebude týkat jen Bohatic. „Tím, že dojde ke změně reliéfu, se změní odtokové poměry z krajiny a ovlivní to Bohatický potok. Ovlivní to i Zákupy, potažmo koupaliště.“

Souhlasné stanovisko studie vlivu těžby na životní prostředí, takzvaná EIA, obsahuje přes třicet podmínek, ze kterých je těžba možná. Se zprávou vedení obce nesouhlasí a chce si mimo jiné nechat udělat hydrogeologický posudek, který se bude věnovat nejen obci, ale i okolí.

Jednání těžařů a obce o nové smlouvě

Smlouva těžařů s Pertolticemi pod Ralskem uzavřená v roce 2008 vypršela. Nyní se jedná o podobě nové smlouvy.

Vyznačení dobývacího prostoru nad obcí Bohatice

„Zastupitelé trvají na určitých bodech, které nejsou pro firmu tolik akceptovatelné. Může dojít k tomu, že těžba v lokalitě Bohatice ani nebude uskutečněna,“ upozorňuje Petr Selinger, nezávislý starosta Pertoltic pod Ralskem.

Podle Pavla Josefuse by firma chtěla zahájit těžbu do dvou až tří let. Vše ale záleží na dalších jednáních.

Spustit audio