Českolipské Centrum textilního tisku zahájilo sezónu. Nabízí prohlídky, expozice i praktické ukázky tisků

16. únor 2015

Českolipské Centrum textilního tisku 16. února zahajuje sezónu dnem otevřených dveří. Centrum vzniklo přesně před dvěma roky rekonstrukcí staré hospodářské budovy nedaleko vodního hradu Lipý.

Centrum nabízí expozici o historii českolipských kartounek a potisku látek. Hodně zajímavý je koutek kde si mohou návštěvníci prohlédnout jednotlivé vzory látek, které se tiskly.

Nejsou to ale vzorníky vázané v ohromných knihách, ale všechno je digitalizované. Návštěvník si tak listuje ve vzornících, které má před sebou na displeji. K dispozici je i videoprojekce také o jiných technikách než jaké nabízí centrum. Co si tedy nelze odzkoušet přímo na místě, je možné alespoň shlédnout. Ze záznamu je možné se třeba dozvědět, jak se dělá modrotisk nebo digitální tisk.

Vodní hrad Lipý v České Lípě

Některé techniky tisku látek si lidé mohou vyzkoušet přímo na místě. Pro nejmenší návštěvníky je připravený tisk pomocí razítek. Vyzkoušet si mohou návštěvníci tradiční sítotisk. Ten je mezi návštěvníky nejvíc využívaný. Výjimečně je možné si vyzkoušet i tisk pomocí dřevěné formy.

Samotná forma je z dubového dřeva a není z nejlehčích. Na stranu se vzorem se válečkem nanese barva a pak už stačí přitlačit formu na látku. Celý vzor se kdysi tisknul pomocí těchto forem na šátky, ale také na celé role látek a tak je forma z několika dílů.

Aby vzory do sebe zapadaly a došlo i k dokonalému soutisku, jsou formy dělané jako skládačky, podobné puzzle.

Na formách je fascinující detailní provedení vzoru. Malé, doslova několikamilimetrové lístky jsou vyřezané ze dřeva do nejmenších detailů. Pokud je ve vzoru třeba stonek, který je jen několik desetin milimetru silný, je udělaný z kovu a vsazený do formy. To, co si tu návštěvníci vyrobí, to si také mohou odnést domů jako suvenýr.

Historické dřevěné formy na tisk látek

Na letošní rok centrum připravilo nově zkrácené prohlídky hradu včetně komentované prohlídky historického centra České Lípy. Tyto prohlídky budou možné jen po předchozí rezervaci.

Komentované prohlídky historického centra budou podle ředitelky organizace Lipý Jiřiny Kučerové příští rok ještě záživnější. Letos se na historické budovy budou zájemci koukat zvenku, ale příští rok mají být při prohlídkách i přístupné - například některé kostely jsou zatím otevřené jen při bohoslužbách, a to by se mělo změnit.

Návštěvníci v letošní sezóně nepřijdou v Centru textilního tisku o tradiční a pravidelné akce, jako nejrůznější výtvarné dílny, výstavy či cestovatelské přednášky. Dospělí se mohou těšit na hradě Lipý na tradiční hudební festival Všudybud, nebo na letní kino. Stejně jako v loňském roce proběhne na hradě Muzejní noc.

Zatímco turistická sezóna v Centru textilního tisku začala právě dnes (16.2.), na vodním hradě Lipý odstartuje o téměř dva měsíce později - 1. dubna. První velkou letošní akcí na hradě budou Pašijové hry, které jsou přichystané na sobotu 6. dubna.

Spustit audio