Českolipská záchranka se přestěhuje do větších prostor. Pokud sežene peníze

1. listopad 2013

Zdravotnická záchranná služba v České Lípě by se chtěla přestěhovat do nových prostor. Vyřešil by se tak problém s nedostatkem místa, vysokými náklady na vytápění a vyjížděním sanitky do jednoho z nejfrekventovanějších míst ve městě.

Nové prostory se nacházejí 400 metrů od těch stávajících. „Tady jsou velké garáže oproti těm současným. Nahoře jsou kanceláře, které se dají využít jako pokoje pro lékaře a sestry ve službách. V přízemí jsou velké šatny, které nyní také chybí,“ vysvětlil ředitel českolipské nemocnice Jaroslav Kratochvíl.

Objekt, ve kterém nyní záchranná služba sídlí, je v mnoha ohledech nevyhovující. Kromě toho, že je čtyřicet let starý, se zde ročně protopí zhruba 300 tisíc korun. „Je to stavba, kde je hodně využíván azbest a máme obrovské náklady na teplo. Náklady na rekonstrukci by stály miliony a pořád bychom nedosáhli na optimum," uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Stanislav Mackovík.

Ředitel českolipské nemocnice Kratochvíl dodal: „Nejdůležitější bude výjezd do ulice Pod Špičákem. Ten je v klidu na rozdíl od toho dnešního, kde sanita lítá do nejfrekventovanějšího místa v České Lípě. Například v půl čtvrté se nedá vyjet z nemocnice."

Podle Jaroslava Kratochvíla by se musely udělat v nových prostorech úpravy. Je třeba vymalovat, vyměnit okna i opravit střechu. Pokud se podaří sehnat peníze na opravu, chtěl by ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Stanislav Mackovík začít s přestavbou do dvou let.

autoři: Tomáš Mařas , ako
Spustit audio