Českolipská radnice nechá pokácet přes 90 stromů v městském parku

3. září 2014

Českolipská radnice nechá v městském parku pokácet více než devadesát stromů. Poslední plány přitom nasvědčovaly tomu, že by jich k zemi mohlo jít méně. Nakonec se ale město vrátilo ke svému původnímu záměru. Zmizí tak například alej u kostela.

Stromy původně určené k pokácení je označeno sytě oranžovou skvrnou. To proto, aby si obyvatelé města mohli prohlédnout dřeviny, které půjdou k zemi.

Před časem se objevila i varianta, podle které by se nemuselo pokácet všech 91 stromů.

„Na červnovém zasedání zastupitelstva kdy jsme přijímali dotaci, kterou jsme získali, jsme se zároveň zavázali, že všechny stromy posoudí speciálně sestavená komise a pokusí se navrhnout jiné řešení," říká mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová a pokračuje:

„V rámci přípravy toho projektu prošlo několik stovek stromů odborným dendrologickým průzkumem a na jeho základě se rozhodlo, jaké stromy budou pokáceny. Schůzky komise na začátku července se zúčastnila jak autorka projektu, tak dendroložka, která všechny stromy s architektkou prošla a ke každému se vyjádřila."

Zachovat se tak nově měla například jedna strana javorové aleje u kostela.

„Komise, když procházela park, navrhla, že by se pokácela pouze polovina aleje s tím, že ta druhá by se nechala odborně ošetřit. Ve vyjádření Agentury ochrany krajiny a přírody stojí, že s tímto krokem nesouhlasí," vysvětluje mluvčí.

Podle Šárky Mazánkové z AOPK byly výhrady k úpravám dvojího druhu: „Jde o změny, které významně neovlivní kvalitu projektu, a necháváme to na městu, ať se rozhodne. Podstatně závažnější výhrada je k aleji. Polovičaté řešení, jak bylo v jednom článku nazváno, je kočkopsem."

Místo nemocných stromů se vysadí nové

Tady byly jen dvě varianty - buď se alej nechá, nebo se pokácí celá. Aby město dostalo třímilionovou dotaci na obnovu parku, vrátilo se k původnímu plánu. Více než 90 stromů se pokácí, ale podle mluvčí českolipské radnice Kristýny Brožové se budou namísto neprospívajících a nemocných stromů vysazovat nové dřeviny.

„Bude se jednat o zhruba 900 nových dřevin. Většinu z nich budou tvořit keře a bude se vysazovat zhruba 85 nových stromů," dodala Brožová.

Lidé by se nové podoby městského parku mohli dočkat v létě příštího roku.

Spustit audio