Českolipská nemocnice už má pod střechou nový počítačový tomograf

23. říjen 2013

Českolipská nemocnice má nový počítačový tomograf. Na pacienty teď čeká větší komfort, protože vyšetření budou kratší. Nový přístroj vystřídal svého sedm let starého předchůdce, který má za sebou padesát tisíc vyšetření. Výměna přístrojů byla náročná, protože po schodech ani výtahem se bezmála dvoutunové CT stěhovat nedalo.

Na novém CT začnou pacienty lékaři vyšetřovat od 8. listopadu. O čtyři dny dříve se dočkají prvních vyšetření pacienti hospitalizovaní v českolipské nemocnici. Do té doby budou muset lidé na vyšetření dojíždět do okolních nemocnic.

„Náročné to není, když je dobrá obsluha okolo. Musí kolem toho běhat banda lidí, kteří tomu rozumí, a pak je to tam hned," říká sympatický čtyřicátník, který obsluhuje jeřáb. Ten pomalu zvedá do druhého patra českolipské nemocnice ohromnou kovovou klec.

Je to rozdíl několika centimetrů trefit se do vymezeného prostoru, kde je vybouraná zeď pro stěhování.

Chodbou zní halekání jako při losování loterie: „Číslo?" - „Čtyři."

„To nejsou čísla z losování. To jsou jednotlivé komponenty dodávky. Ty, co vyndáváme, jsou na nové a tohle, co tu vidíte, je to staré, co půjde ven," vysvětlil Libor Veverka, vedoucí servisu, který zajišťuje výměnu tomografů.

A postupně vykládá s dvěma kolegy skrze díru ve zdi některé drobné součásti nového CT a do popruhy zajištěné klece pomalu sunou starý přístroj.

„Nahoru, nahoru. Kousek nahoru a ke zdi. Hej. Ještě kousek."

Za okamžik o dvě patra níž nakládá stejná skupina do klece nový tomograf a jeřáb ho pomalu a opatrně zvedá. Opět přichází na řadu stabilizace pomocí popruhů uchycených uvnitř místnosti za dveřní futra.

Probíhá odpočítávání a chlapi sunou nový počítačový tomograf dovnitř.

V čem je nové vybavení lepší než sedm let staré CT, říká primářka radiodiagnostického oddělení českolipské nemocnice Helena Čerbáková:

„Význam nového CT přístroje spočívá hlavně ve včasné diagnostice mozkových příhod, jejich příčin a následného rychlého léčebného zásahu. Bude rozhodně zajišťovat lepší kvalitu vyšetření, lepší komfort pro pacienty, protože vyšetření budou kratší."

Nový přístroj už také nebude ke stejnému vyšetření potřebovat tolik záření.

„Výrazně se sníží dávka rentgenového záření pro pacienty, v některých případech až na polovinu."

Spustit audio