Česko opět zasáhnou silné bouřky

11. červen 2018 13:05

Přívalový déšť, vítr, kroupy. Přes Čechy a Českomoravskou vrchovinu se v pondělí 11. června odpoledne a večer přeženou silné bouřky. Na některých místech při nich může napršet v úhrnech až kolem 50 milimetrů srážek.

V noci bouřky zeslábnou, v úterý odpoledne a večer se ale na jih území vrátí. Vzhledem k očekávanému dešti se hladiny menších a středních řek zejména na Šumavě a v Brdech mohou zvednout, informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Kvůli bouřkám měli hasiči v Libereckém kraji přes 30 výjezdů

Náročnou noc mají za sebou hasiči v Karlovarském kraji. Zasahovali u více než 130 zásahů v souvislosti s bouřkou

Bouřky zasáhly především Českolipsko a Semilsko. Hasiči jezdili hlavně k popadaným stromům, zatopeným sklepům nebo k poruchám elektrického vedení a trafostanic.

Meteorologové očekávají, že při pondělních bouřkách může ojediněle spadnout v úhrnech kolem 30 milimetrů deště a vítr může v nárazech dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů v hodině. V jihozápadních, jižních a středních Čechách mohou být bouřky velmi silné s úhrny srážek kolem 50 milimetrů a větrem o rychlosti až 90 kilometrů v hodině.

Hladiny řek by se mohly zvýšit

Obdobně silné bouřky se mohou v úterý odpoledne a večer znovu objevit v jižní polovině území. V noci na středu bude bouřková činnost sice ustávat, ale pršet nepřestane, přičemž ve středu mohou být srážky i vydatnější. V oblastech s větším nasycením půdy to může vést k vzestupům hladin řek, doplnili meteorologové.

Současně nevyloučili zatopení níže položených míst, sklepů nebo podemletí silnic a chodníků. Kvůli silnému větru by lidé měli zajistit okna i dveře a uklidit či upevnit volně položené předměty nebo stavební jeřáby.

bouřka (ilustrační foto)
autor: iROZHLAS.cz | zdroj: ČTK
Spustit audio