Česko-brazilské dny v Novém Boru zakončil karnevalový průvod

21. únor 2016

10.ročník masopustu v duchu brazilského karnevalu. Kromě průvodu plného maškar patřil závěr také recesistickým závodům na historických lyžích.

U některých účastníků průvodu bylo těžké rozpoznat, za co půjdou. Jeden z nich měl například na hlavě hučku s rohy a očima. „Je to asi nějaká příšerka. Teď jsme tady po druhé," říká Roman Rak, který spolu s rodinou je také v masopustním průvodu v duchu brazilského karnevalu.

Před samotným pochodem městem organizátoři svolávali všechny k řazení. Mezi nimi je i otužilkyně, která jde opravdu na lehko. „Je zima, ale co bych neudělala pro karneval v Novém Boru," říká Taťána Prokopová z Prahy.

V čele průvodu šly mažoretky, za nimi sedmnáct bubeníků Tam Tam Batucady, kteří udávali rytmus celému průvodu. Za nimi pak šli kejklíři, tanečníci i obyvatelé města.

Občas sice zasněžilo ale to nevadilo nikomu ani bubeníkům. „My jsme zvyklí hrát v každém počasí. Důležitější je ta nálada a ta radost, která ten karneval provází. Takže počasí je druhotné," říká umělecký vedoucí bubeníků Miloš Vacík.

Česko-brazilské dny v Novém Boru zakončil karnevalový průvod

Karnevalový průvod, ve kterém nechyběly masopustní masky jako bába s nůší nebo kominík, nebo exotické jako indiáni nebo černoši, dorazil po cestě městem na novoborské náměstí.

Ricardo Hoineff patří společně s Radovanem Novotným k zakladatelům masopustu v duchu brazilského karnevalu.

„Jsem velký fanda této akce. Je to nádherné, všichni se baví. Je to unikát," říká brazilský výtvarník a scénograf, který v době, kdy začala tradice těchto novoborských karnevalů, studoval ve městě sklářskou školu.

Na náměstí nechyběly ani recesistické závody na historických lyží. Skoro tradicí se stalo, že v den masopustu není sníh. I tentokrát si organizátoři poradili, jak potvrzuje Petr Šmíd. „V Polevsku, za hospodou, je každý rok hromada sněhu. Jeden sponzor nám ten sníh sem dovezl. Ty dvě hodiny to vydrží,“ ujišťuje.

Závěr masopustu patřil recesistickým závodům, kde se hodnotil styl, rychlost i švihácký ohoz.

Spustit audio