Českem se prohnaly silné bouřky. Hasiči vyjížděli hlavně k zatopeným sklepům

28. červenec 2014

Řadu míst Česka potrápily silné bouřky. Hasiči vyjížděli čerpat vodu ze sklepů, jinde padaly stromy či voda zatopila silnice. Výstraha před bouřkami navíc platí znovu od dnešního dopoledne do středečního večera.

Během krátké průtrže mračen v Libereckém kraji vyjeli hasiči k sedmi událostem na Jablonecko. Voda nejvíce potíží způsobila v dolním centru Jablonce nad Nisou, kde hasiči odčerpávali v ulici U Zeleného stromu ze silnic půl metru vody.

V Olomouckém kraji museli hasiči do terénu třináctkrát. V Jeseníku stavěli hráz z pytlů s pískem kvůli ucpané kanalizaci a pomáhali s odčerpáváním vody.

Ve Zlínském kraji v Uherském Hradišti pak zatopila voda po přívalovém dešti několik sklepů. V části Mařatice spadl strom na dům, obešlo se to ale bez zranění.

Na řadě míst se rozvodnily potoky. Například v Bohuslavicích u Zlína se málem vylila voda z břehů.

V Uherském Brodě zatopila komunikace a část města byla na nějakou dobu bez elektřiny, podobně jako některé obce na Kroměřížsku. Na Zlínsku hasiči vyjížděli více než čtyřicetkrát.

Bouřky mohou přijít ještě do středy

Silné bouřky se ale do Česka ještě vrátí. Podle meteoroložky Mileny Ferebauerové až do středy, navíc v bouřkách může spadnout až 50 milimetrů vody.

„Od pondělí 11 hodin dopoledne do středy 20 hodin večer platí pro celé naše území výstraha Českého hydrometeorologického ústavu na silné bouřky. Ojediněle očekáváme i intenzivní, které budou doprovázeny kroupami a srážkovými úhrny kolem 40 nebo 50 milimetrů,“ uvedla meteoroložka.

Teploty budou letní až tropické. O víkendu se vrátí letní ráz počasí.

autoři: pes , dkf
Spustit audio