České dráhy nemají peníze na opravy nádraží v malých městech a obcích

3. listopad 2011

V pátek se v Liberci poprvé objeví nový vlak, který bude jezdit po Jizerskohorské železnici. Moderních nízkopodlažních vozů Stadler nakoupily České dráhy pro Liberecký kraj šestnáct.

Nové soupravy byly podmínkou kontraktu pro zajištění regionální dopravy, který České dráhy uzavřely s Libereckým krajem v roce 2008. Investice do nových vlaků ale nejsou jediné, které železniční doprava už dlouho potřebuje.

Rekonstrukcí se totiž zatím dočkala jen velká nádraží. Ta malá vypadají často stejně jako před desítkami let. Přesto si i za používání těchto prostor budou muset cestující připlatit – pojedou ale novými vlaky Stadler. V nich by mělo být cestování přece jen příjemnější a hygieničtější než doposud. Zvyšování cen navíc souvisí jen se zvyšováním DPH.

České dráhy investovaly do oprav nádraží v Libereckém kraji v poslední době sto milionů korun. Tři čtvrtiny z této částky ale spolkla nádraží v Jablonci nad Nisou a v Liberci, připravuje se oprava nádraží v Turnově. Kdy se dočkají menší města a obce, to se zatím neví.

autor: leš
Spustit audio