Česká Lípa sbírá plastová víčka. Výtěžek z jejich prodeje půjde na léčbu malého Jirky

5. květen 2014

Pětiletý Jiřík z České Lípy trpí ojedinělou nemocí zvanou hyperinzulinismus. Pomoci by mu mohla sbírka plastových víček, kterou vyhlásila českolipská radnice. Výtěžek z prodeje víček má uhradit speciální terapii, kterou si rodiče chlapce nemohou dovolit.

„Pacient trpí nadbytkem hormonu – inzulinu. Je to opak cukrovky. Pacienti obecně trpí nedostatkem cukru čili výživy pro potřeby jednotlivých orgánů a buněk,“ vysvětluje podstatu hyperinzulinismu primář gynekologicko-porodnického oddělení českolipské nemocnice Radek Havlas.

Nedostatek cukru u takto nemocných lidí podle něj často způsobuje poruchy ve vývoji motorických či mentálních funkcí.

Právě touto nemocí trpí pětiletý Jiřík z České Lípy. „Než ho diagnostikovali, tak u něj docházelo k hodně častým opakovaným hypoglykemiím. To vedlo k tomu, že se poškodilo veškeré svalové nervové centrum,“ vzpomíná matka pětiletého Jirky Jana Ullmannová.

Její syn kvůli nemoci špatně mluví a nedokáže pořádně chodit ani s oporou. „Když to řeknu laicky, je to takové roztančené,“ přibližuje Jana Ullmannová. Ta teď upírá naděje na zlepšení Jirkova stavu ke speciální léčbě.

„Teď nám byla doporučena léčba v Klimkovicích. To je speciální terapie, kde to dítě je jakoby v lycrovém oblečku, který napomáhá fungování svalů. Nejdřív se tělo zahřeje, namasíruje, pak se strčí do toho oblečku a zavěsí se na lana, kde 3,5 hodiny intenzivně posiluje svaly,“ popisuje Jana Ullmannová.

Náklady na terapii jsou 50 tisíc, pojišťovna je však nehradí a rodina si takový výdaj nemůže dovolit.

Pomoci se rozhodla českolipská radnice, která vyhlásila sbírku plastových víček. Podle mluvčí českolipské radnice Kristýny Brožové se sbírkou pomáhá i firma na svoz komunálního odpadu.

„Firma do toho s námi šla téměř okamžitě. Zavázali se tam k tomu, že zdarma budou víčka svážet z Městského informačního centra, kam je mohou lidé odevzdávat. Zároveň je budou zdarma skladovat a také zprostředkují jejich prodej s tím, že veškeré peníze půjdou okamžitě na účet rodiny Ullmannových,“ řekl Brožová.

Na získání 50 tisíc je nutné nasbírat přibližně osm tun plastových víček. Sbírka se koná až do odvolání.

autoři: Tomáš Mařas , kov
Spustit audio