Česká Lípa řeší otázku: Postavit novou nákupní galerii místo starého obchodního domu?

16. březen 2012

Dolní centrum České Lípy se možná podstatně promění. Jedná se totiž o tom, že by tam, na místě obchodního domu Banco, kterému ale nikdo neřekne jinak než Uran, mohla vyrůst nová dvoupatrová nákupní galerie.

Řada obyvatel by nové možnosti nákupů ocenila, mnozí jsou ale také proti a mají za to, že bourat starou budovu, která k zástavbě v České Lípě patří, by byla škoda.

S tím, že bude nová nákupní galerie hezčí než stávající budova, tak úplně nesouhlasí památkáři. Například Petr Feige z Národního památkového ústavu: „To co tam má vzniknout nám připadá hmotově velice naddimenzované. Ale je to pouze prvotní nástřel...“

Jde jen o studii, nic není zatím rozhodnuto, jak potvrzuje také starostka České Lípy Hana Moudrá: „V současnosti jsme stále v jednání s investorem. Ten by rád rozšířil plochu pro obchody o naše parkoviště – o tom je hlavní bod jednání. My jsme se s investorem domluvili, že projde městskými novinami diskuze, jestli si připravovaný záměr obyvatelé České Lípy přejí.“ Do rozhodování se navíc mohou zapojit i lidé. Názor, zda novou nákupní galerii chtějí nebo ne, mohou vyjádřit skrz anketu.

A co říká na případnou výstavbu nového obchodního domu českolipská opozice? Nemůže prý říct v podstatě nic, jak říká opoziční zastupitelka Romana Žatecká: „Jako zastupitelka města Česká Lípa musím říct, že zatím nám nebyl předložen žádný materiál, který by se zabýval budoucností obchodního domu Banco, bývalého Uranu. Tudíž nemáme k dispozici žádné informace o tom, jak postupuje jednání, či jaký je názor na další existenci tohoto centra ve vedení města.“

Jestli dnešní Banco, bývalý Uran, skončí v demolici a vyroste nová galerie nebo jestli budou Českolipští dál nakupovat ve starém obchodním domě, rozhodně českolipské zastupitelstvo na konci května.

autor: sas
Spustit audio