Česká Lípa: Průmyslová škola plánuje nové vybavení odborných dílen, to staré je z 50. let

20. září 2016

Na střední průmyslové škole v České Lípě mají připravený plán kompletní rekonstrukce odborných dílen. Současné vybavení, na kterém se učí budoucí strojaři, je z padesátých let minulého století, kdy byla škola založena. Škola je navíc krajským odborným střediskem strojírenství a informatiky, které garantuje odbornou výuku v daných oborech.

Jednou z dílen je frézárna. Na starých strojích se pracuje velmi dobře a jsou nutností. „Nejstarší stroj je univerzální – vyvrtávačka, americká mašina, rok výroby 1927. Takhle přesný a masivní stroj dnes už nikdo neudělá,“ pochvaluje stroj dílenský učitel Eduard Podlešák.

Škola funguje jako krajské středisko vzdělávání v oboru strojírenství a informatiky. „Připravujeme kompletní rekonstrukci strojních dílen. Bavíme se nejen o frézárně, ale i o soustružně, kovárně, svařovně, nástrojárně ale i o CNC dílně,“ vysvětluje ředitel českolipské strojní průmyslovky Petr Veselý.

„Výuku musíme posunout, aby absolventi uměli fungovat na CNC strojích. Výuku musíme zrychlit, zkvalitnit,“ pokračuje ředitel a dodává: „Zázemí pro informatiku máme vyřešené, zmodernizované. Teď se chceme soustředit na strojní vybavení.“

Nové vybavení potřebuje i kovárna

Podle ředitele školy je hodně lidí, kteří nikdy v současné praxi nebyli a mají za to, že dělat strojařinu je špinavá práce. Podle něj to dnes už tak není.

Modernizace je podle ředitele školy potřeba také v kovárně. „Výhně, které tu jsou tak mají nějakou výkonnost, druh ovládání, odsávání, a to dnes už nesplňuje normy, které potřebujeme, aby splňovala,“ doplňuje Veselý.

Pokud škola dotace prostřednictvím Libereckého kraje získá, budou nové odborné dílny hotové do konce roku 2018.

Spustit audio