Česká Lípa: Oprava mostu na I/9 zpomaluje dopravu. Řidiči jsou často neukáznění

20. květen 2016

Probíhající oprava mostu v České Lípě přináší řidičům omezení při průjezdu městem po silnici I/9. Doprava sice zatím nekolabuje, ale především v odpoledních hodinách se výrazně zpomaluje, protože přes opravovaný most se jezdí jen jedním pruhem. Dopravu řídí semafory. A najdou se i řidiči, kteří jedou i na červenou. Několik už jich dostalo pokutu.

„Doprava se přelévá do různých směrů a na okolní silnice, situaci monitorujeme. Možná by řidiči někdy mohli zůstat na silnici I/9 a nekomplikovat průjezd na ostatních silnicích,“ říká k situaci Martin Markl, vedoucí českolipského dopravního inspektorátu.

Někteří řidiči nedodržují semafory a projíždí přes most i na červenou. „Udělali jsme tu jednu kontrolní akci a zjistili jsme, že patnáct řidičů jelo na červenou a byli potrestáni,“ popisuje Martin Markl. Za průjezd na červenou hrozí řidiči odebrání pěti bodů i pokuta, při opakovaném porušení může být takovému řidiči dokonce i odebrán řidičský průkaz.

Rekonstrukce mostu v České Lípě na silnici I/9 pokračuje, hlavně v odpoledních hodinách zpomaluje dopravu

„Jedu ze Sosnové do Nového Boru, nejezdím přes sídliště Špičák. Tady si počkám pět minut a pak mi blikne zelená a jedu. Přes sídliště je to náročnější a je to ucpané,“ říká Ivan Šámal, jeden z řidičů, kteří čekají na zelenou, aby mohli v jednom pruhu přejet opravovaný most na silnici I/9 v České Lípě.

V následujících dnech budou řidiči jezdit po mostním provizoriu. Podle vedoucího českolipského dopravního inspektorátu to může dopravu ještě zpomalit: „Mostní provizorium dopravu zbrzdí. Na mostě bude omezená rychlost, nebude to tak lehce průjezdné a kolony, které nejsou zatím tak dlouhé, se zřejmě natáhnou.“

Neukáznění jsou na místě často i chodci

Omezení je i v Moskevské ulici, která prochází pod mostem. Českolipská městská policie po dohodě se státní policií v ulici řeší dopravní přestupky.

„Od nemocnice je zákaz zastavení, který řidiči většinou nerespektovali. Jinak je situace klidná,“ popisuje velitel městské policie Vladimír Jeník. Koridory pro pěší, které jsou pod mostem, chodci často nerespektují.

Dopravní situaci ve městě by podle policie ulevilo, kdyby řidiči tranzitní mohli místo objet a dopravu tak nekomplikovali.

Spustit audio