Česká Lípa: Obchodníci v Moskevské ulici mají kvůli opravě mostu poloviční tržby

13. červen 2016

Strach z budoucnosti zažívají někteří podnikatelé v českolipské Moskevské ulici. Oprava mostu na silnici I/9 v České Lípě nejen zpomalila dopravu směrem na Prahu, ale zároveň zkomplikovala život obchodníkům v ulici pod ním. Lidé totiž raději volí jinou cestu, než pod staveništěm. Obchody tak mají podstatně menší tržby a nevědí, jestli se udrží do konce roku, kdy má být oprava hotová.

„Je tady mnohem menší provoz, na tržbách se to hodně projevilo – jsou o polovinu menší,“ stěžuje si Ivana Srbecká, majitelka obchodu s dárkovým zbožím. Oprava mostu nad Moskevskou ulicí potrvá do konce roku a pro majitelku obchodu to může být likvidační.

„Kvůli tomu, že nechodí lidi, že se bojí tudy procházet i projíždět. Netuším, jestli budou schopní dodržet termín dokončení stavby. Pro mě je největší tržba od října do prosince. Jestliže to tady bude zavřené, tak přijdu o velké tržby.“

Problémy se ale netýkají jen několika obchodníků v Moskevské ulici. Méně zákazníků pociťují i ti, kteří jsou v blízké ulici U Synagogy. Potvrzuje to hodinář Luboš Starý: „Pod mostem byla zastávka a lidé teď mohou vystoupit u nemocnice, nebo až u Crystalu. Tady nezastaví. Jsou tu zrušená parkovací místa. Pravá strana v Moskevské ulici je uzavřená pro parkování.“

Uzavření Moskevské ulice - značení upozorňující na skutečnost už na okraji sídliště Špičák

Obchodníci si stěžují na poloviční pokles tržeb. Jestli situaci zvládnou, jasné není, a někteří se obávají, že budou muset se živností skončit. Českolipská radnice nabízí jedno možné řešení situace.

„Pokud tuto informaci bude mít město od obchodníků a obrátí se na město ti, kteří mají pronajaté prostory od města, tak jsme připravení jim třeba slevit z nájmu,“ říká místostarosta České Lípy Juraj Raninec z ODS. Většina obchodníků, ale ve městských prostorech nepodniká. Přesto chce radnice obchodníkům pomoci.

Uzavření Moskevské ulice

„Já bych vybídl všechny obchodníky, kteří pociťují problémy, nebo se jim snížily tržby, ať se obrátí na mne nebo na paní starostku a budeme hledat nějaké cesty k tomu, aby ti obchodníci přežili,“ dodává Juraj Raninec.

V souvislosti s opravou mostu řeší vedení města v Moskevské ulici i hluk v nočních hodinách. Ten způsobují především nákladní auta přejíždějící po mostním provizoriu vyšší rychlostí, než která je povolená.

Spustit audio