Česká Lípa nakupuje nouzové vybavení ve velkém. Co ji k tomu vede?

12. červenec 2019 08:31

Vichřice, povodně nebo třeba požáry výškových budov jsou nouzové situace, při kterých se musí hasiči a záchranáři nárazově postarat o větší množství lidí. V České Lípě přitom ještě donedávna neměli moc míst, kde by v podobných případech mohli evakuované ubytovat. Znát to bylo i letos na jaře, kdy při vichřici spadl strom na budovu internátu. Město teď proto buduje síť nouzových ubytoven.

Až pět set nouzových lůžek bude zanedlouho k dispozici v České Lípě, jejíž vedení začalo nakupovat spací pytle a matrace. Postupně je chce umisťovat do tamních základních škol, které poslouží jako zázemí pro osoby evakuované při požárech, povodních a dalších nenadálých událostech. Současně je právě budována síť dvaceti jednotek hasičů, které se budou moci postarat o obyvatelstvo v případě nouze nebo vytvářet zázemí pro další složky integrovaného záchranného systému.

Město tak bude schopno zajistit evakuaci obyvatel do předem připravených prostor například v podobném případě, jako když v březnu letošního roku zasáhl Českou Lípu silný vítr a asi čtyřicítka studentů ubytovaných v českolipském internátu se uprostřed noci ocitla bez střechy nad hlavou. Podle velitele dobranovských hasičů Milana Rákosníka byl problém v tom, že děti nebylo kam uložit a hasiči je proto v dodávkách převezli do školy v přibližně deset kilometrů vzdálených Zákupech. To už by se ale opakovat nemělo.

Vedení města Česká lípa nakupuje nouzové vybavení.

„V první fázi jsme pořídili osmdesát spacích pytlů a nafukovacích matrací, které jsou v současné chvíli umístěny na Základní škole Partyzánská,“ informovala starostka města Jitka Volfová z hnutí ANO. Nouzová lůžka plánuje vedení města umístit v dohledné době i do dalších škol.

V situacích, kdy bude stačit lidem poskytnout útočiště pouze na pár hodin, jsou záchranné jednotky také nově vybaveny neustále připravenými evakuačními stany. Využít je budou moci lidé například v případech menších požárů nebo úniků plynu v panelových domech, po kterých je vždy nutné objekt řádně vyvětrat. Ještě předloni byli přitom místní odkázáni na evakuační autobus z takřka dvě hodiny vzdáleného Jablonce nad Nisou.

autoři: Jiří Jelínek ,
Spustit audio

Související