Česká Lípa chce z družstevních bytů na sídlišti Lada udělat nájemní, požádali o to družstevníci

14. říjen 2014

Celkem 20 družstevních bytů v domech ve Sloupské a Pihelské ulici na českolipském sídlišti Lada by se mohlo stát nájemními byty. Závisí se to ale mimo jiné na stanovisku Státního fondu rozvoje bydlení, který na výstavbu domů poskytl městu v roce 2005 dotaci ve výši 70 milionů korun. Žádost o převod adresovali městu sami družstevníci, kteří se vzhledem k probíhajícímu trestnímu řízení s bývalým předsedou Bytového družstva Lada obávají, co bude dál.

„Prvním rokem nebylo u nás vyúčtování. Druhý rok jsme se o to začali zajímat a šli jsme za Hauem, asi 6 lidí. Teprve pak nám udělal vyúčtování. Neudělal ho zpětně, ale udělal ho jen jeden rok,“ vzpomíná na problémy s českolipským Bytovým družstvem Lada jeden z nájemníků 20 družstevních bytů Milan Šedivý.

Na fungování družstva, v době kdy byl jeho předsedou Jiří Hau, vzpomíná i jeho současná místopředsedkyně Narcisa Hrušková.

„Byl problém v tom, že pan bývalý předseda nekomunikoval s družstevníky. Nebyla schůze, nevěděli jsme, co se děje. To trvalo skoro rok.“

„Pak jsem šla za paní starostkou, svolalo se i tam několikrát sezení s družstevníky. Nic se nedělo, až jsme ho na schůzi odvolali, abychom měli přístup k dokladům. Tam se zjistilo, že peníze, které jsme posílali, pan předseda neposílal dál na splátku úvěru. Tak se podalo trestní oznámení,“ vysvětluje.

Vzhledem k situaci kolem Bytového družstva Lada družstevníci požádali město o převedení bytů z družstevních na klasické nájemní. Jestli se tak stane, závisí na stanovisku Státního fondu rozvoje bydlení, který na výstavbu těchto domů poskytl 70milionovou dotaci.

Podle starostky města Hany Moudré z ODS město převzalo některé závazky družstevníků. „My máme smlouvy s družstvem, takže přestože družstvo neplatí tolik, co má platit městu Česká Lípa, převzali jsme za družstevníky úvěrovou smlouvu a splácíme ji.“

„Takže družstevníkům na úvěrových smlouvách, vlastně to, co se splácí úvěr na výstavbu družstevních a nájemních bytů na sídlišti Lada, v tomto komplexu, město všechno splácí. Tam problém nevzniká. Vzniká ale v tuto chvíli mezi družstvem a městem. Nemůžeme úplně dohledat položky, jestli nám bylo zaplaceno vše, co nám mělo být,“ upřesňuje.

Po telefonu se k celé záležitosti vyjádřil i bývalý předseda Bytového družstva Lada Jiří Hau. „Trestní řízení se proti mně vede. S policií spolupracuji. Své odpovědnosti se nezříkám. Jsem si vědom, že jsem nasekal určité chyby a omyly. Je potřeba se k nim postavit čelem.“

„To, že se tyto věci řeší zároveň trestně právním řízením, to už je bohužel kolorit České republiky v poslední době. Věci, které se dají řešit po jasné ekonomické a obchodní stránce, se zároveň řeší trestně. Více se k tomu ale nechci vyjadřovat, protože řízení probíhá,“ shrnuje.

Žádostí města o převod družstevních na klasické nájemní byty se v současnosti Státní fond rozvoje bydlení zabývá.

Spustit audio