Česká Lípa chce odkoupit staré nádraží kvůli stavbě obchvatu. Cena je ale vysoká

28. leden 2014

Areál bývalého nádraží Česká Lípa - město chátrá. Železniční stanice nefunguje zhruba patnáct let a lidem, kteří bydlí v okolí, vadí, že se z místa stává příležitostná skládka. Není nic neobvyklého, že se sem občas stahují i bezdomovci. Českolipská radnice má o staré nádraží zájem. V místě chce totiž v budoucnu vést takzvaný městský okruh, který by měl ulevit automobilové dopravě ve městě.

Dnes je areál bývalé železniční stanice Česká Lípa - město opuštěný a v žalostném stavu. Místo se stává černou skládkou takřka v centru města.

Neutěšenou situaci bývalé železniční stanice dokresluje i to, že zde občas přespávají bezdomovci. Dřevěná budka, která se nachází hned vedle hlavní budovy bývalého nádraží, evidentně slouží bezdomovcům jako ložnice i jako místo, kde rozebírají staré elektrospotřebiče.

„Situace tam momentálně není dobrá. Všichni víme, že se tam scházejí party různých „čepičkářů"," popisuje situaci na bývalé železniční zastávce Česká Lípa - město Miloš Pažout, který bydlí v ulici naproti a dodává, že večer je to o strach.

„Protože co se týká té druhé stránky, tak ke Svárovu jsou různé boudy, večer si tam něco pálej,“ dodává Pažout.

Není jediný z ulice, komu se nezamlouvá, jaká je situace v areálu bývalé železniční zastávky. Přidává se i Irena Jirásková.

„Je tu nepořádek, odpadky se tam vyhazují, lidi si z toho dělají skladiště, pijí tu mladý, chodí sem bezdomovci. Nedávno tu vyhořel baráček, který pak museli strhnout. Jít přes to je o strach," tvrdí.

O tom, jak to vypadá na bývalém nádraží, ví i zástupce ředitele českolipské městské policie Antonín Doležal.

„Z našeho pohledu jsou tyto objekty samozřejmě problematické a jsou nedostatečně zajištěny. Musím říct, že sice na naše občasné připomínky České dráhy reagují, ale ta situace, i když se tam provede úklid, se tam změní k horšímu během několika dnů," konstatuje Doležal.

Bezdíkova bouda

Česká Lípa má o areál bývalého nádraží zájem. Chtěla by ho koupit od Českých drah pro budoucí výstavbu městského okruhu, který by ulevil dopravě v centru města. Podle mluvčí českolipské radnice Kristýny Brožové se ale zatím strany nedohodly na ceně.

„Město neustále jedná s Českými drahami o tom, aby tu cenu snížily, ale zatím bohužel i přesto, že k nějakému snížení ceny došlo, je ten areál pro město pořád příliš drahý," říká Kristýna Brožová.

Cena po slevě je podle Kristýny Brožové zhruba 56 milionů. To je pro město příliš i kvůli nutné následné ekologické sanaci objektu.

Vstup na bývalé nástupiště

Podle mluvčího českých drah Petra Šťáhlavského mají dráhy zájem bývalé nádraží městu prodat. Cenu ale určuje znalec a snížení ceny souvisí právě s vypracováním aktuálního znaleckého posudku, který vycházel také z aktuálního ekologického auditu. Kromě toho část majetku nádraží patří i Správě železniční dopravní cesty.

SŽDC se podle mluvčího Marka Illiaše odprodeji majetku v areálu bývalého nádraží také nebrání.

„V případě, že nás město osloví, tak se obecně nebráníme prodeji majetku, který už dál nebudeme využívat,“ dodává Marek Illiaš.

Jestli zůstane i nadále bývalá železniční stanice příležitostnou černou skládkou a místem, kde se scházejí bezdomovci, teď záleží na tom, jestli se zúčastněné strany dohodnou na ceně přijatelné pro všechny.

autoři: Tomáš Mařas , mad
Spustit audio