Česká Lípa bojuje s černými skládkami. Ty se objevují pravidelně na stejných místech

4. listopad 2014

Česká Lípa bojuje s černými skládkami. Odpad se kupí například na kopci Špičák, který je oblíbeným výletním místem obyvatel tamního sídliště. Nelegálně odložený odpad se skoro s pravidelnou přesností objevuje také za městem, kde jsou přírodovědné výzkumné plochy.

Místa vzniku skládek spojuje snadná dostupnost a pravděpodobně i neochota zaplatit za některé druhy odpadů při zpětném odběru.

„Česká Lípa se s tímto problémem potýká dlouhodobě. Většinou to dopadne tak, že černou skládku musí zlikvidovat, pokud je to je to na jeho území, na své vlastní náklady město," vysvětluje mluvčí českolipské radnice Eva Markgrafová a přidává seznam míst, kde se černé skládky objevují skoro pravidelně.

Lidem se za odpad nechce platit

„Není to asi problém jenom našich občanů, ale město občas využijí i přespolní, aby tady odpad odložili. Většinou v odlehlejších lokalitách, kde je ale dobrý přístup. Takovým příkladem je obecní les, kde se skládky čas od času objevují. Například v tuto chvíli vznikla černá skládka, která se bude uklízet, při staré silnici na Děčín.“

Pozemky u nedaleké českolipské průmyslové zóny, kterým se říká U obecního lesa, se staly místem, kam lidé odkládají odpad. Jen několik desítek metrů od výzkumné plochy českolipského muzea, kde žijí vzácní obojživelníci a plazi, jsou igelitové pytle s komunálním odpadem, polystyrenem, stavební suť i stará střešní krytina. Je s podivem, že lidé riskují pokutu, když jen sto metrů od místa je sběrný dvůr.

„Jsou odpady, za které se platí a ty, které si určilo město Česká Lípa zdarma. Zdarma jsou v rámci zpětného odběru elektrospotřebiče, objemný odpad, z nebezpečného odpadu třeba barvy. Hradí se například suť,“ vysvětluje Eva Markgrafová. Proto se stává, že když lidé zjistí, že se za některý odpad platí, odjedou.

Najít zakladatele černých skládek je velmi obtížné

„Jsou takové případy. Nechají si odpad zkategorizovat a zjistí, jestli je to odpad placený, nebo zdarma. Když je placený, tak se otočí a odjíždí pryč,“ podotýká oblastní manažer společnosti Marius Pedersen, která v České Lípě provozuje sběrný dvůr, Michal Končel.

Často tak odpad, za který by se mělo platit, končí v přírodě. Zjistit původce černých skládek je podle mluvčí českolipské radnice Evy Markgrafové obtížné: „Najít pachatele je složité. Nevíte odkud ten odpad je. Jen jednou se stalo, že původce nechal na černé skládce i doklady. Podle nich se dopátralo, kdo ten odpad na místo vyvezl. To jsou jen ojedinělé případy.“

Fyzickým osobám hrozí za uložení odpadu mimo vyhrazená místa pokuta až 50 000, právnickým až milion korun.

Spustit audio