Češi podlehli Rusům 0:3. Náš tým bude hrát o bronz

23. únor 2018

Česká hokejová reprezentace se do finále olympijského turnaje neprobojovala. Tým Josefa Jandače nezvládl proti Olympijským sportovcům z Ruska minutu uprostřed zápasu a podlehl favoritům turnaje 0:3. V sobotu po poledni českého času si Češi zahrají o třetí místo.

Na přelomu 28. a 29. minuty se dvakrát v rozmezí 27 sekund prosadili Nikita Gusev a Vladislav Gavrikov. Českému výběru se nepodařilo zareagovat a po zakončení Kovalčuka do prázdné branky prohráli s výběrem Olympijských sportovců z Ruska 0:3. Naděje na zopakování zlatého úspěchu z Nagana po 20 letech byla pryč.

Tým Josefa Jandače tak bude na olympijských hrách v Pchjongčchangu bojovat pouze o třetí místo, jejich soupeřem bude poražený tým z druhého semifinále Kanada – Německo. Boj o bronz má úvodní buly naplánované na sobotu ve 13.10 českého času.

'Zlatí hoši' z Nagana se promění v loutky. O historickém úspěchu českých hokejistů vzniká film

03663507.jpeg

Hokejisté Jágr nebo Hašek dostanou animovanou podobu. Režisér Pavel Sadílek točí animovaný film o olympijském turnaji století v japonském Naganu v roce 1998, kdy čeští hokejisté porazili ve finále Rusy. Vznikající film představili jeho tvůrci na karlovarském filmovém festivalu.

„Ve druhé třetině byla pasáž, kdy jsme je udrželi v pásmu, byla tam přesilovka, ale nedali jsme góla. Tím bychom si pomohli, věřím tomu, že by to leccos změnilo. Pak jsme se snažili hrát co nejjednodušeji s tím, že nám tam něco padne, ale nepadlo,“ řekl Radiožurnálu okamžitě po zápase Dominik Kubalík.

Rusové sice v prvních dvaceti minutách zápasu české reprezentanty přestříleli, ale nedokázali se dostat do velkého tlaku, na který kouč Josef Jandač své svěřence připravoval. Dvě velké šance měl v polovině třetiny Kaprizov, ale proti němu zasáhl Pavel Francouz. Český gólman si poradil i s průnikem Kalinina po 15 minutách.

„Mužstva hrají pozorně, hráči jsou koncentrovaní, minimálně chybují.  Vývoj utkání je velmi nadějný, jestli to bude takhle pokračovat, může to dopadnout dobře, protože hru kontrolujeme,“ okomentoval první třetinu pro Radiožurnál bývalý kouč reprezentace Luděk Bukač.

Jeho přání se ale nevyplnilo, Červenka sice nadějně zakončoval přečíslení dvou na jednoho, ale vychytal ho Košečkin a Pavel Francouz na druhé straně držel bezbrankový stav jen do 28. minuty. Pak kapitán sborné Pavel Dacjuk přesně našel Nikitu Guseva, který otevřel skóre. Rozhodčí po přezkoumání záznamu neuznali český protest na postavení Rusa v brankovišti a gól uznali. Podrobnosti čtěte na zpravodajském portálu Českého rozhlasu iROZHLAS.cz.

autor: vman | zdroj: iROZHLAS.cz