Češi jsou v pití alkoholu šestí na světě. Jaká je průměrná spotřeba na osobu?

29. červenec 2017

Skleničku alkoholu si podle ministerstva zdravotnictví pravidelně dopřeje 15 procent dospělých. A někteří alkoholu přisuzují léčivé účinky. Podle lékařů ale jde o velký omyl. Že alkohol více škodí, než pomáhá, chce ministerstvo dokázat do příštího roku. Rozhodlo se snížit jeho konzumaci v Česku a soustředit se přitom chce hlavně na mládež.

Osmatřicetiletý kuchař Karel začal s alkoholem jako sedmnáctiletý učeň. Popíjel i s kolegy v práci a nakonec skončil na léčení. „Ráno, když vstanete, to se klepete, potíte se, zimnice. Můžete dostat i epileptický záchvat. A musíte se nejdřív napít. Tak jsem vypil dva, tři litry vína, než jsem vůbec došel do práce.“

Alkohol ochutnávají už 11leté děti

Podobných případů si lékaři vyslechnou tisíce. Česko je – co se týká konzumace alkoholu – na šestém místě světového žebříčku. Ministerstvo zdravotnictví si proto předsevzalo, že do roku 2018 sníží konzumaci alkoholu o 3 a půl procenta. „Devět celých osm litrů, průměrná spotřeba českého občana na hlavu je číslo nebývale vysoké,“ říká náměstek Roman Prymula a dodává: „Řada mladých začíná konzumovat alkohol už v 11 letech. V kategorii 16letých je opakovaná zkušenost s alkoholem na úrovni 43 procent. Tady se lišíme od ostatních zemí.“

Slavnosti svijanského piva

Ministerstvo na boj s alkoholem vyčlenilo 20 milionů korun. Jenže podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila to nebude lehké. Češi pití alkoholu považují za něco, co k životu patří. „Tak, jak se pije dneska, se nikdy nepilo. A vůle cokoli změnit je strašně malá,“ uvádí Vobořil.

Dva drinky denně pro muže, jeden pro ženu. A dva dny pauza!

Kladný vztah k alkoholu podle lékařů podporují také informace o jeho pozitivních účincích na zdraví, například na činnost srdce. Přednosta pražské kliniky adiktologie Michal Miovský tvrdí, že rizika pití i malého množství alkoholu jsou mnohonásobně vyšší než možné benefity. „Každodenní expozice jednoho jediného standardního drinku, což obnáší například dvoudeci vína, u žen reprezentuje pětiprocentní nárůst relativního rizika pro karcinom prsu,“ varuje Miovský.

Maximální denní dávka s nízkým rizikem je podle lékařů dva alkoholické nápoje pro muže. Ženy by si měly dopřát jen jeden. Všichni by pak měli na dva dny alkohol vynechat úplně.

Slavnosti svijanského piva
autor: eku
Spustit audio