Černá skládka obtěžuje obyvatele Zhořelecké v Liberci už léta, nepomáhá ani průběžný úklid

12. září 2016

Obyvatele Zhořelecké ulice v Liberci už zhruba deset let trápí černá skládka. Do údolí poblíž stadionu Slovan lidé odhazují pneumatiky, suť i nepotřebné elektrospotřebiče. I když město nechává nepořádek pravidelně odklízet, za několik dní se tam vždy objeví znovu. To, že zasahuje i do chodníku, vadí nejen lidem z blízkého Jedličkova ústavu, ale hlavně zubařům ze sousedící lékařské kliniky.

Zubařka Libuše Prebslová se na to dívá každý den z okna. Pozemek u její ordinace svádí k tomu, aby se tu kupil nepořádek z domácností. Černá skládka na místě obtěžuje už deset let. „Teď je skládka zapadaná listím, ale na jaře nebo na podzim je to všechno vidět, je to hodně obtěžující, protože je to ve středu města,“ popisuje lékařka.

Skládku už uklízeli dobrovolníci. „Přihlásila se nám parta asi čtyřiceti dobrovolníků, vybrali odtamtud asi dvě tuny odpadu,“ popisuje Lucie Sládková z odboru ekologie města. „Je to taková lokalita, kde se bojíme, že se nepořádek objeví znovu,“ pokračuje Sládková a dodává: „Domlouvali jsme se, že bychom celý tento prostor pokusili vyčistit i od náletů.“

Černých skládek je po Liberci mnohem víc. Pravidelně je lidi zakládají například pod Stříbrným kopcem u Stráže nad Nisou, na Letce nebo v ulici Chodská.

autor: Eva Malá
Spustit audio