Cenu Ď v Libereckém kraji získal Nadační fond Lasvit. Potřebným pomáhá dva roky

8. červen 2014

Nadační fond Lasvit, který působí v Libereckém kraji, získal za nezištnou pomoc jiným Cenu Ď. Už více než dva roky podporuje vzdělávání dětí a jejich sportovní aktivity, mladé designery a v neposlední řadě rodiny, které mají kvůli ztrátě partnera, zaměstnání nebo bydlení těžký život.

Nadační fond Lasvit za své působnosti pomohl 63 lidem nebo organizacím a daroval přes dva miliony korun.

„V sociální oblasti se snažíme pomáhat organizacím, které jsou zaměřené na určité typy nemocí, hendikepů. Pomáháme i v kulturní oblasti, třeba festivaly pro tělesně postižené. Potom jsou samozřejmě sportovní akce, především pro děti,“ říká ředitelka nadace Lenka Sálová.

Mezi jinými Lasvit pomáhá Hospici svaté Zdislavy, unii Roska nebo občanskému sdružení D.R.A.K., které pomáhá chudým rodinám. A právě sdružení D.R.A.K. nadační fond do soutěže o cenu Ď nominovalo.

Podle sociální pracovnice Lenky Bobvošové peníze od Lasvitu nepomáhají jen chudým rodinám. Pomohly i jim samotným. Díky podpoře teď mají možnost pracovat ve slušných podmínkách.

„Sto tisíc korun, které jsme získali od Nadačního fondu Lasvit, byly na rekonstrukci našeho domu, na výměnu oken, zateplení a opravu střechy. Lasvit oslovujeme dle potřeb rodin, které nacházíme v nepříznivých životních situacích,“ vysvětluje.

Sociální pracovnice Lenka Bobvošová je denně v terénu. Nejvíce problematických rodin je podle ní na Tanvaldsku a Turnovsku.

„Ti lidé třeba ztratili práci, nemají na nájemné a hrozí jim, že budou vystěhováni. V těchto případech se jim snažíme pomoci, aby se mohli vrátit zpátky do společnosti,“ říká. Nejobtížnější situace zažívají matky samoživitelky, které mají více dětí.

Práce v terénu ale přináší i světlejší chvilky. To když se nějakou svízelnou situaci podaří vyřešit. „Podařilo se nám vybavit byt mamince, která pečuje o tři malé děti a ještě tam má dospělého syna, který je bez práce. Mají na čem spát, kde se najíst,“ dodává Lenka Bobvošová.

Celostátní finále Ceny Ď, kterého se zúčastní i liberecký Nadační fond Lasvit, se bude konat v Národním divadle v Praze 26. června.

autor: Eva Malá
Spustit audio