Část bývalé textilky v centru Dubé budou bourat

14. leden 2020 16:28

Do 20 let opuštěné pobočky varnsdorfského podniku Elite se s bývalými zaměstnanci vydal podívat náš redaktor. A zjišťoval také, co na místě bude.

Montované haly plné azbestu mají z těsné blízkosti Masarykova náměstí v Dubé zmizet. V 70. letech minulého století je tam přistavěl varnsdorfský podnik Elite, který svou pobočku v Dubé zřídil krátce po 2. světové válce. Továrna na punčochy a další textilní zboží zaměstnávala až okolo dvou set žen z města i okolí. Už dvacet let je ale zavřená.

Jak vzpomíná jedna z bývalých zaměstnankyň podniku, paní Alena Pavlíková, nejprve tam mělo být lékařské středisko a také byty. I ona se šla, spolu s naším redaktorem, na své bývalé pracoviště podívat; stejně jako někdejší vedoucí dubské „elitky“ pan Jiří Janda. Od něj jsme se dozvěděli, že v době, kdy byla továrna v provozu, tam denně zpracovali přes 50 000 punčochových kalhot.

Bývalá textilka je už 20 let prázdná
Na místě továrny má vzniknout park

Starostka obce Dubá Irena Žalovičová z ODS řekla, že historický dům ve směru k náměstí na svém místě zůstane. Existují k němu už 2 projekty, jedním z nich by mohl být právě lékařský dům. Na místě zbourané budovy má, podle starostky, vzniknout parčík pro veřejnost. V zadání výběrového řízení je i podmínka, že firma, která má budovu zbourat a parčík zbudovat, musí mít certifikát na manipulaci s azbestem, který v opuštěných halách bývalé pobočky Elite je, dodal ještě investiční technik města Dubá Petr Kmínek.