Bývalý vojenský prostor v Ralsku se na několik dní změnil na malý Afghánistán

25. červenec 2014

V Ralsku na Českolipsku lze v těchto dnech potkat zahalené ženy, Talibánce i vojenské jednotky. Část bývalého vojenského prostoru se totiž změnila v malý Afghánistán. Přibližně 1400 příznivců vojenství se tam sešlo na akci, která simuluje činnost Mezinárodních bezpečnostních podpůrných sil /ISAF/. Na největší akci tohoto druhu v České republice přijeli například hráči ze Slovenska, Německa, Irska i Kanady.

Ve fiktivním Afghánistánu nechybí ani malý Kábul, kde je zábavní podnik, zdravotní ordinace, banka a dokonce i telekomunikační služby. Mezí tím vším jsou Afghánci, vojenské jednotky i zahalené ženy.

„My připravíme svět, vytvoříme nějaké funkční složky jako třeba ISAF, proti tomu je Taliban, je tady afghánská policie, afghánská armáda. Máme tady i guvernéra, který tu má svůj úřad. Na začátku prostě rozdáme karty, a co se během akce stane, do toho už nezasahujeme," vysvětluje za organizátory Jožka Starý z občanského sdružení Air Soft Wars.

Na akci přijeli i profesionální vojáci s účastníky simulace diskutovat o tom, jak to v Afghánistánu opravdu funguje. „Máme tuto akci označenou jako milsim, tedy military simulation, tak se snažíme ji co nejvíce přiblížit skutečnosti,“ popisuje.

„Pojedeme linku do Al Saramu, ale zároveň rozvezeme i noviny, aby měli vesničané zprávy o tom, co se odehrálo za minulou noc. Jako například, že byl útok na Strong point Spartan, provedený nahoře pravděpodobně hnutím Taliban,“ vysvětluje řidič autobusu, který jezdí mezi vesnicemi.

Je to vlastně vojenský vůz pouze s korbou bez sedaček. „Sedačky rozlámaly minulý rok,“ doplňuje před odjezdem. Cesta na korbě po nerovném terénu se neobešla bez pevného držení postranic.

Šéfredaktor deníku Islam Today

‘Zástupci afghánské armády‘ přijeli na pomyslnou základnu ISAF řešit jeden incident. Vojenský doprovod moc sdílný není:

„Incident se stal včera v noci. Došlo ke zranění jednoho z našich vojáků. S největší pravděpodobností došlo ke střelbě z jejich strany. To se v tuto chvíli řeší. Já vám k tomu nebudu podávat víc informací. Od toho je tady můj velící.“

Stejně jako pro fiktivní deník Islam Today, platí i pro redaktora ČRo v celém ‘malém Afghánistánu‘ striktní pravidla. Nedozví se nic, co by oficiálně neřekla ani jedna ani druhá strana.

Podle vojáků, kteří mají zkušenost ze služby v Afghánistánu, se realita od simulace trošku liší. „V Afghánistánu je to trošku odlišné, ale není to diametrálně odlišné. Například některé situace, co jsme zažili dneska ráno. Bylo to napadení základny, tam se mi líbila reakce lidí. Na základnu vnikli Talibové, začalo se střílet a řešili to jako v reálné situaci. Bylo tam zranění, volali medika. Tohle už se blížilo realitě,“ říká rotmistr Milan Vrba.

V bývalém vojenském prostoru v Ralsku se opět za rok sejdou příznivci airsoftu, aby utvořili malý Afghánistán. Předpokládá se účast minimálně stejná jako letos, tedy zhruba 1400 účastníků.

Milsim Protector - jedna z afghánských žen
Spustit audio