Bývalé LVT v Liberci jako Technopark: Vzniknout má i expozice věnovaná Liebiegům

5. duben 2016

Areál výstaviště v Liberci. V minulosti slavné Liberecké výstavní trhy, v blízké budoucnosti zábavní technický park. Výstavbu Technoparku vedle Technického muzea na Masarykově třídě podporuje i město Liberec. Kromě technických dílen, pavilonu historických tramvají má v parku vzniknout i expozice věnovaná slavnému libereckému rodu Liebiegů.

„Liebiegova rodina je v české společnosti úplně ztracená,“ tvrdí Jiří Němeček z Technického muzea v Liberci a pokračuje: „Většina lidí vůbec neví, že kdyby nebylo jejich rodu, tak by Liberec byl lokálních městem bez velkého průmyslu a bez vzdělávacích institucí.“ I proto by měla jedna z budoucích expozic být věnovaná tomuto rodu.

Technopark – zábava i vzdělávání

Technopark má sloužit k zábavě i vzdělávání, otevřený bude školám, rekvalifikačním kurzům i veřejnosti. Liberecké výstaviště má poskytnout výborné zázemí. „Naprosto ideální prostor, který je kousek od centra Liberce a navazuje na Oblastní galerii i Severočeské muzeum,“ říká Jiří Němeček.

Exponát před Technickým muzeem v Liberci. V Technoparku by mělo být i letadlo nebo tank

S výstavbou Technoparku souhlasí i liberecký magistrát. „Město Liberec není jen město sportu, ale i město techniky a techniků,“ říká Tomáš Kysela z ANO 2011, náměstek primátora Liberce. „Veřejný prostor bude zaměřený nejenom na techniku, ale stane se i odpočinkovou zónou,“ dodává.

V současnosti se Technopark projektuje, s přestavbou areálu by se mělo začít v příštím roce.

autor: Eva Malá
Spustit audio