Byla ukryta před zraky veřejnosti. Teď díla Metznerbundu najdete v liberecké galerii

Oblastní galerie v Liberci se pravidelně zaměřuje na umění českých Němců. Tak je tomu i při současné výstavě německy hovořících výtvarníků ze spolku Metznerbund, který vznikl v Československu v roce 1920 jako protipól českému spolku Mánes. Umělci ho pojmenovali po uznávaném sochaři Franzi Metznerovi. Liberecká výstava je podle její kurátorky Anny Habánové doslova objevná. Ukazuje totiž veřejnosti díla, která byla doposud ukryta před zraky veřejnosti.

Příprava výstavy byla podle ředitele galerie Jana Randáčka doslova detektivní prací kurátorky Anny Habánové. „Výstavu připravovala několik let. Dostala se k soukromým sběratelům, kteří mají tato umělecká díla ve svých sbírkách, ale moc se o tom neví. Natolik jí důvěřují, že jsou ochotni ta díla zapůjčit k nám na výstavu,“ vysvětluje Randáček.

Kurátorka: Sběratele přemlouvat netřeba

Anna Habánová udělala pro výstavu děl Metznerbundu naprosté maximum. Sama říká, že sběratele přemlouvat k zapůjčení děl nemusela

Kurátorka výstavy Anna Habánová odhaduje, že z padesáti vystavovaných obrazů byly v předešlých letech vystaveny pouze tři obrazy. „Zbytek je pro návštěvníka úplně nový,“ říká kurátorka a pokračuje: „Sběratele není třeba přemlouvat. Pokud je normální, rád se tím, co sbírá, prezentuje.“

Na výstavě je k vidění i originální přepravní bedna, ve které byly z Vídně do Liberce na výstavu Metznerbundu transportovány obrazy v roce 1943. Podrobnosti si poslechněte v reportáži redaktorky Lucie Fürstové.

Díla členů uměleckého spolku Metznerbund budou v podbazénové hale Oblastní galerie v Liberci k vidění až do konce letošního roku.

Výstava Metznerbundu v Liberci
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio